Bakan Nebati'den enflasyon yorumu: İlk dönemleri tatlıdır, ticaret canlanır, ama sabit gelirli sıkıntı yaşar

Bakan Nebati'den enflasyon yorumu: İlk dönemleri tatlıdır, ticaret canlanır, ama sabit gelirli sıkıntı yaşar
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında "Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır. Ticaret canlanır. Ama sabit gelirli sıkıntı yaşar. Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın cumhurbaşkanımız var" açıklamasını yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, A Haber ve A Para ortak yayınında konuştu.

Nebati'nin açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

"-Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyadaki dengeleri altüst etti. Bu bir kabus. Ağır bir travmaya sebep oldu tüm dünyada. Bunun koyduğu enflasyon tedarik zorlukları gibi şeyler salgın döneminin de ötesine geçti.

"PANDEMİ OLMASAYDI TÜRKİYE ÇOK FARKLI OLURDU"

"-2022'nin Ocak ayı ile 2020'nin Ocak ayı arasında bir dejavu yaşandı. Pandemi olmasaydı Türkiye çok farklı olacaktı. İlk vakalar ile beraber dükkanlar kapandı, işletmeler durdu. İnsanlar önünü göremiyor. Ne olacağını bilmeyen bir Türkiye ve dünya resmi. Biz dedik ki insanlar işlerini kaybedeceğini bilsin. 20 Aralık tarihine kadar serbest düşüşün olduğu zamanı hatırlayın. 20 Aralık'ta tedbirler paketi açıklandı ve toplumun her kesimi destek verdi. Başka bir sabaha uyanıldı. Salgın boyunca Türkiye farkını ortaya koydu, küçülecek denirken büyümüş ve ayrışmış, ticaret ve üretim canlı. Tüm bunların üzerine inşa ederek yolumuza devam edelim.

"ENFLASYONUN İLK DÖNEMLERİ TATLIDIR"

-Enflasyonun ilk dönemleri tatlıdır. Ticaret canlanır. Ama sabit gelirli sıkıntı yaşar. Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın cumhurbaşkanımız var. Bu kesim desteklenmeli. Destekliyoruz. Asgari ücret artırıldı. İkinci yarıda artırıldı. Ciddi destek sağlanmış oldu. Emekli, dul yetim tamamında maaş artışına gidildi.

"90'LARDA DAR GELİRLİ HASTALANDIĞINDA HASTANEYE GİTME ŞANSI YOKTU"

-Bunu hisseden bir kesim var. Bu iş ne kadar sürer diye bakınıyor. Temmuz ayındaki artışla kendini iyi hissedenler ne kadar devam edecek diye bakınıyor. Adımlar atıyoruz. 90'lı yıllarda dar gelirliler sıkıntıyla karşı karşıya kaldığında, mesela hasta olduğunda hastaneye gitme şansı yoktu. Ama Türkiye gibi bir yerde dar gelirli hastalandığımda bana sahip çıkan bir devlet var diye biliyor.

"ERDOĞAN DÜŞMANLARINI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAĞI SÜRECİ YAŞAYACAĞIZ"

-Türkiye'yi bilmeyenler ve Tayyip Erdoğan düşmanlarının hayal kırıklığına uğrayacağı süreci yaşayacağız. Yolları yaptık büyük köprüler bitti. Savaşta Türkiye'de çarklar döndü.

"DAR GELİRLİYİ MAĞDUR ETMEYECEĞİZ"

-90'lar ile 2022'nin dar gelirlisi arasında çok büyük fark var. Dar gelirlileri mağdur etmeyeceğiz.

"MUHALEFET TEŞEKKÜR BİLE ETMİYOR"

-Anlaşma sonrası tahıl fiyatları düştü. Tahıl koridoruyla dünyanın temel problemleri çözüldü. Bu Recep Tayyip Erdoğan etkisidir! Muhalefet teşekkür bile etmiyor.

'BEN BU ENFLASYONLA SOKAĞA ÇIKABİLİYORUM'

- Yabancı ülkenin bir bakanıyla sohbet ediyoruz; ‘sizin enflasyon çok yüksek’ dedi ben de doğru dedim. Biz bununla mücadele edeceğiz, bunu çözeceğiz, kararlıyız ama bakın ben bu enflasyonla sokağa çıkabiliyorum. Siz yüzde 10’luk enflasyonla sokağa çıkamıyorsunuz.

'VATANDAŞ BENİ GÖRDÜĞÜ ZAMAN ASLINDA EROĞAN'I GÖRÜYOR'

Türkiye’de siyasetçi sokağa çıkar. AK Parti siyasetçisi daha rahat çıkar. Ama Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinesindeki bakan en rahat şekilde piyasaya çıkan kişidir. Bir kere bunun altını çizmek lazım… Çünkü ben sokağa çıktığım zaman 20 yıllık birikimimle çıkıyorum. 20 yıldır bu ülkede yapılmış olan şeylerle çıkıyorum. Vatandaş beni gördüğü zaman aslında Recep Tayyip Erdoğan’ı görüyor." (Kısa Dalga)

Ekonomi