Bakan Özer ile HDP'li Paylan arasında 'bıyık' tartışması

Bakan Özer ile HDP'li Paylan arasında 'bıyık' tartışması
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “Tek adam rejiminin bir sembolü var, bıyık. Geçtiğimiz yıl siz bıyıksızdınız, tam biat etmemiştiniz. Bu yıl maalesef etrafınızda olan herkes gibi bıyık bırakmışsınız” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün; Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve ÖSYM’nin 2023 bütçe teklifleri, 2021 yılı kesin hesap kanun teklifleri ve Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler sürüyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan şöyle konuştu:

“Eğitim konusunda çok geride kaldığını üzülerek söylüyorum. Yüzüncü yılın bütçesi size nasip oldu. Yüzyılın bir muhasebesini yaptığınızda 85 milyonuz ne huzurumuz var ne de kanunumuz var. Gençlerin yüzde 70’i diyor ki, ‘İmkanımız olsa Türkiye’yi terk ederim. Başka bir ülkede yaşarım’ diyor. ‘İş beğenmiyor bu gençler’ diyor sanayiciler. Ama vaat edilen maaş 5 bin 500 lira.

Türkiye’nin bir sıçrama yapması lazım. Türkiye yüzyılı diyorsunuz ya. Geçtiğimiz yüzyıla bakıp dersler çıkaramazsak yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir. Bakın üç kuşak kayıp oldu. Benim dedem de huzur görmedi babamda huzur görmedi ama 4. kuşağı kurtarabiliriz. Bilimin özgür olmadığı yerde teknoloji de gelişmez. Eğer eğitime eleştirel düşünceyi koyamazsınız. Oradan bilim çıkaramazsınız Bir çocuk ‘neden bu?’ dediğinde tersleniyorsa orada bilim çıkaramazsınız.

Geçtiğimiz yıl buraya geldiğiniz pek çok vaatte bulundunuz. Ben de siz dedim ki eleştirel düşünceyi başa koyun dedim sunumunuzda bir şey görmedim. Ben size böyle bir şey dedim ama, ‘Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan oldum.’

Tek adam rejiminin bir sembolü var, bıyık. Geçtiğimiz yıl siz bıyıksızdınız tam biat etmemiştiniz bu yıl maalesef etrafınızda olan herkes gibi bıyık bırakmışsınız. Hangi müdüre hangi okula gitsen bıyık bırakmamış okul müdürleri bıyık bırakmışlar. Sakin olun tek siz biat etmedi bütün bakanlar etti siz de biat ettiniz. Tayyip Bey diyor ki, ‘bana biat edecekseniz bıyık bırakacaksınız’ diyor. Özgür düşünce herkesin istediği gibi giyindiği, isteyenin bıyık, sakal bıraktığı bir ülkede yaşanıyor. Saraya kimse bıyıksız giremez. Asla yanlış anlamayın kişiselleştirmeyin meseleyi. Saraya giren, bıyıklı çıkar. Bu kadar basit.”

Bakan Özer ise Paylan’ın sözlerine, “Yazıklar olsun sana. Benim vücudumdaki tasarruflar sizi ilgilendirmez bunun hakkında konuşmak züldür. Siz hayal kırıklığısınız, size gülüyorum” tepkisini gösterdi. (ANKA)

Politika