Bakan Şimşek 'sınırlandıracağız' demişti: İkinci konuta ağır vergi yükü

Bakan Şimşek 'sınırlandıracağız' demişti: İkinci konuta ağır vergi yükü
TBMM’ye gelen yeni torba kanun teklifine göre, kredi ile ikinci konutunu alanlar, yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ödeyecek.

AKP milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu yeni torba yasa teklifi, ekonomi ve vergiye dair maddeler içeriyor. Teklifle, uzun zamandır istisna olarak uygulanan bir madde yeniden düzenlendi.

Buna göre, krediyle birden fazla konut alacaklar yüzde 15 oranında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödeyecek.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, ilk konutunu alanlar bu vergiyi ödemeyecek. BMSV, konut kredilerinde tahakkuk eden faiz tutarı üzerinden hesaplanacak. Anaparaya BSMV uygulanmayacak.

Örneğin 2 milyon liralık konut kredisi kullanıp, ikinci konutunu alanlar 1 milyar lira faiz ödüyorsa 150 bin lira da BSMV ödeyecek.

Ayrıca sigorta işlemlerine de BSMV yükü binecek.

Uzun süredir istisna olarak uygulanan bu verginin yeniden getirilmesiyle, konut kredilerinin frenlenmesinin hedeflendiği yorumu yapılıyor.

Bakan Şimşek ‘sınırlayacağız’ demişti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı bir açıklamada, “Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Miktarsal sıkılaştırma denilen bir konsept var. Orada ilk adımı attık. KKM’de karşılık yoktu, karşılık getirdik. Daha önemli konular var. Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Birinci konutu kredilendirme konusunda değişikliğe gitmeyeceğiz ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanda ciddi bir şekilde sınırlayacağız” demişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi