Soylu'nun Gara iddiaları HDP kapatma iddianamesinde

Soylu'nun Gara iddiaları HDP kapatma iddianamesinde
HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gündeme getirdiği HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir’in Gara’ya gittiği iddiası delil olarak sunuldu.





Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir’in Gara’ya gittiği iddiası delil olarak sunuldu. Partinin tüzük ve programı da kapatmaya gerekçe gösterildi. Sosyal medya paylaşımı nedeniyle vekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Gara paylaşımları da kapatmaya gerekçe oldu.

Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’nın 609 sayfalık, 687 HDP’li hakkında siyasi yasak getiren ve partinin kapatılması istenilen iddianamesinde Gara operasyonu da yer aldı. Milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın Gara operasyonuna ilişkin sosyal medya paylaşımları kapatmaya gerekçe gösterildi.

İddianamede Gergerlioğlu ve Kaya’nın operasyonla ilgili paylaşımları kapatmaya delil olarak sunularak, şu yorumda bulunuldu:

“Irak’ın kuzeyinde yapılan operasyon sırasında bir mağarada rehin tutulan 13 silahsız vatandaşımızın PKK tarafından hunharca katledilerek şehit edilmesinden sonra da davalı parti kanadından bu katliamı gerçekleştiren terör örgütü her zaman olduğu gibi yine kınanmamıştır. Hatta davalı partinin milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu sosyal medya hesaplarından attıkları mesajlar  ile bırakın terör örgütünü kınamayı tek bir kelime ile eleştirmezlerken devleti suçlamışlardır.”

Gergerlioğlu’nun vekilliği çözüm sürecinin bitme noktasında olduğu dönemde yaptığı paylaşım nedeniyle aldığı 2,5 yıl hapis cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı. Gergerlioğlu’nun vekil seçildikten sonra dokunulmazlığı kazandığı için yargılamaya devam edilmesi eleştiri konusu olmuştu.

Açık kaynak delili

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir’in Gara’ya gitti iddiası ise iddianamede ‘açık kaynak bilgisi’ olarak sunuldu ve “ Hatta 25., 26. ve 27 dönem HDP Ağrı milletvekili Dirayet Dilan ıTaşdemir’in önceki tarihlerde  ‘Gara’ bölgesine gidip PKK’lı teröristlerle görüştüğü açık kaynaklara yansıyan bilgiler arasındadır” denildi.

Taşdemir Bakan Soylu’nun bu iddiasına ““Madem biliyordun açıklamak için neden Gara operasyonunu bekledin?” diye sorarak, iddiaya karşı kendisini şöyle savunmuştu:

“Biz bunun neden yapıldığını elbette ki çok iyi biliyoruz. Bu bir koltuk kurtarma operasyonudur. Bunun için hemen her gün aslı astarı olmayan kuyruklu yalan haberlere ve iftiralara partimiz, vekillerimiz ve seçilmişlerimiz maruz bırakılıyor. Bu ülkede koltuk bekası için neler yapılıyor, ne akla hayale gelmedik yalanlar atılıyor çok iyi biliyoruz. Bunu andıçlamalardan da biliyoruz.”

ANKA- Tamer Arda ERŞİN


Gündem