Bakanlar, ikinci tur sürecinde koltuklarını böyle koruyor: YSK kendi takvimindeki '19 Mayıs'tan şaştı

Bakanlar, ikinci tur sürecinde koltuklarını böyle koruyor: YSK kendi takvimindeki '19 Mayıs'tan şaştı
YSK, seçim takvimine göre 19 Mayıs’ta açıklaması gereken Milletvekili Seçimi kesin sonuçlarını açıklanmadığı için bakanlar görevlerini sürdürüyor. Kurul’un, Milletvekili Seçimi kesin sonuçlarını açıklamak için cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu beklediği belirtiliyor. Seçim sonuçları kesinleşseydi, vekil seçilen 15 bakanın bakanlığı sona erecekti.

ERSAN ATAR

Yüksek Seçim Kurulu’nun Milletvekili Seçimi kesin sonuçlarını, ilan ettiği takvimdeki sürede açıklamaması, yeniden milletvekili seçilen bakanların bakanlıklarının cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sürecinde de devam etmesine neden oldu. Kurul’un Milletvekili Seçimi kesin sonuçlarını açıklamak için cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sürecini beklediği, en azından bu tarihi 28 Mayıs'a yaklaştırdığı belirtiliyor.

YSK, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimi ilanından hemen sonra Mart ayında açıkladığı Seçim Takvimi’nde, hem Cumhurbaşkanlığı Seçimi hem de Milletvekili Seçimi kesin sonuçlarının 19 Mayıs’ta açıklanacağını duyurdu.

YSK, Milletvekili Seçimi kesin sonuçlarının da 19 Mayıs’ta açıklanmasını takvime bağlarken, Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun ve diğer yasalarda kendisine verilen “itiraz sürelerini kısaltma” yetkisini kullandı ve bu kararını seçim takviminin ilk maddesinde şu ifadelerle ilan etti:

“İlgili kanunlarda öngörülen bazı süreler 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun verdiği yetkiye dayanılarak kısaltılmıştır.”

Takvimde tarih 19 Mayıs’tı

Kurul, “itiraz sürelerini, yasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak kısalttığını” duyurduktan sonra seçimlerde uygulanacak seçim takviminde itiraz sürelerini şöyle belirledi:

15 Mayıs: Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü (Saat 17.00). Bu itirazların, ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanması.

16 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00). Bu itirazların, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanması.

17 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00),

18 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.

YSK, Seçim Takvimi’nde, Milletvekili Seçimi kesin sonuçlarının “Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilmesi” için 19 Mayıs’ı belirledi. Yani buna göre YSK’nın Cumhurbaşkanlığı birinci tur kesin sonuçları gibi Milletvekili Seçimi sonuçlarını da 19 Mayıs’ta ilan etmesi gerekiyordu.

Bakanlar koltuklarını böyle korudu

YSK yetkilileri, il ve ilçelerde seçimlere yapılan itirazların tamamen sonuçlanmaması veya Kurul gündemine gelmemiş olması nedeniyle kesin sonuçlarının ilan edilen günde açıklanamadığını belirtti. Kurul gündeminde de çok sayıda il seçim kurulu kararına karşı yapılan görüşülmemiş itiraz bulunduğu kaydedildi.

YSK’nın, seçim takviminde değişiklik yaparak “itiraz” ve “itirazları inceleme” sürelerini Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’a göre uzatma yetkisi bulunuyordu ancak Kurul seçim takviminde böyle değişikliğe de gitmedi.

Seçim Takvimi’ndeki bu sapma, yeniden milletvekili seçilen 15 AKP’li bakanın bakanlıklarını, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda da sürdürmeleri sonucunu doğurdu. Çünkü Milletvekili Seçimlerinin kesin sonuçları açıklansaydı bakanlara da seçildikleri illerde “milletvekilliği mazbatası” verilecekti. Bu durumda da Anayasa gereği Bakanların bakanlıkları resmen sona erecekti.

Özel Haber