Bakanların vekil adaylığına, YSK referansıyla vize!

Bakanların vekil adaylığına, YSK referansıyla vize!
Eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, “bakanlar da kamu görevlisidir ve aday olabilmek için onların da istifa etmesi gerekir” diyerek AKP’li bakanların adaylıklarının iptalini isterken, il seçim kurulları “kamu görevlisi” kavramını tartışmadan “YSK kararında istifa etmesi gerekenler arasında ‘bakan’ kelimesi geçmiyor” diyerek reddetti. Eminağaoğlu, telefonla çağrı üzerine tebliğ aldığı il seçim kurullarının kararlarına, itiraz süresinin dolmasına 4 dakika kala Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etti.

ERSAN ATAR

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) önceki başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile AKP’li 15 bakanın milletvekili adaylıklarının, “bakanların da kamu görevlisi olduğu” gerekçesiyle iptalini isterken, bakanların aday gösterildiği il seçim kurulları, istifa etmesi gerekenler arasında “kamu görevlilerini” de sayan Yüksek Seçim Kurulu kararında “bakan” kelimesi geçmediği için bu talepleri reddetti. İl Seçim Kurullarının kararlarında “kamu görevlisi” kavramı hiç tartışılmadı. Eminağaoğlu, il seçim kurullarının kararlarına, itiraz süresinin dolmasına 4 dakika kala Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etti.

Milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecinde ekranlarda, “bakanlar istifa etmeden milletvekili adayı olabilir mi olamaz mı” tartışması geniş yer bulmuştu. Bu tartışmaya, akademisyenlerin yanısıra siyasi partilerin temsilcileri de katılmıştı. AKP bu tartışmalar devam ederken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 15 kabine üyesini, her biri birinci sıradan olmak üzere farklı illerden milletvekili adayı gösterdi.

Ekranlarda yapılan akademik yorumlar ve verilen siyasi demeçler, AKP’nin bu adımı atmasının ardından yoğun bir itiraz sürecinin yaşanacağı beklentisini oluşturdu. Ancak itiraz süreci somut olarak başlayınca siyasi partilerden bu konuda somut bir kurumsal adım atılmadı.

Ankara’da bir isim, 26 saat içinde baş döndürücü bir itiraz trafiği işletti. Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, AKP’li bakanların aday gösterildikleri illerin il seçim kurulu başkanlıklarına dün saat 14:00’te ayrı ayrı “iptal talepli” dilekçeler gönderdi. Eminağaoğlu, bu dilekçelerinde özetle, Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre, devlet memurlarının yanısıra “kamu görevlileri”nin de milletvekili adayı olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiğinin açık olduğuna işaret etti.

Bakanların 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre “kamu görevlisi” olduğunu, nitekim bakan yardımcılarının da bu kapsamda anca istifa ettikten sonra milletvekili adayı olabildiklerini belirten Eminağaoğlu AKP’li Bakanların aday gösterildiği Ankara, İstanbul, Şanlıurfa, Bursa, Osmaniye, Antalya, Eskişehir, İzmir, Mersin, Ordu, Kahramanmaraş, Samsun, Trabzon ve Kayseri il seçim kurulu başkanlıklarına dilekçeler gönderdi.

Tartışılmayan kavram: Kamu görevlisi

Bu illerden Antalya, Şanlıurfa, İstanbul, Osmaniye ve Samsun dışındaki illerin seçim kurulları, Eminağaoğlu’nun iptal başvurularını “ret” kararı ile sonuçlandırdı.

Bu illerin ret kararlarında özetle, “Milletvekili Seçimi Kanunu’nun aday olabilmek için istifa etmesi gerekenler”in belirtildiği 18. maddesi metin olarak yer aldıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili adaylığı için kimlerin istifa etmesi gerektiğini gösteren kararına dayanıldı. İl seçim kurullarının kararlarında istifa etmeleri gerekenler arasında “kamu görevlileri” de sayılırken Eminağaoğlu’nun, “bakanların kamu görevlisi olduğu” tezi hiç tartışılmadı. İl seçim kurullarının kararlarında, “YSK’nın kararında ‘bakanlar’ kelimesinin geçmediği” belirtilmekle yetinildi.

Baş döndüren 26 saatin sonunda son 4 dakikada itiraz

Seçim Takvimi gereği bu il seçim kurullarının aday iptali taleplerini dün gece yarısı saat 23:59’a kadar karara bağlaması gerekiyordu. Yine Seçim Takvimine göre il seçim kurullarının bu yönde verecekleri karara karşı Yüksek Seçim Kurulu’na yapılacak itiraz süresi bugün saat 17:00’de doluyordu.

Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmir, Mersin, Ordu, Kahramanmaraş, Trabzon ve Kayseri il seçim kurulları bugün, gün içinde farklı saatlerde Eminağaoğlu’nu arayarak, yaptığı başvurunun sonuçlandığını, kararlarını Ankara İl Seçim Kurulu’ndan tebliğ alabileceğini belirttiler. Son dakikaya kadar Antalya, Şanlıurfa, İstanbul, Osmaniye ve Samsun’dan da telefon bekleyen Eminağaoğlu bu illerden telefon gelmeyince diğer illerden gelen kararlara karşı itiraz süresini kaçırmamak için saat 16:56’da Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etti.

Başvurularına 5 ilden yanıt alamadığını belirten Eminağaoğlu yaşanan sürecin hak ihlali oluşturmaması için seçim takviminin değiştirilerek, kendisine 5 ilin vereceği karara karşı itiraz süresi tanınmasını da talep etti. YSK, il seçim kurullarının kararlarına karşı yapılan itiraza ilişkin kararını bugün verecek.

YSK il seçim kurullarının kararını yerinde bulursa AKP’li bakanların milletvekili adayı olmalarının önünde bir engel kalmayacak. YSK, Eminağaoğlu’nun itirazını yerinde görürse AKP’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 15 bakanın yerine yeni milletvekili adayı bildirmesi gerekecek.

Özel Haber