Bakanlığın 'dengeli beslenme' önerisinin maliyeti asgari ücretin dörtte biri

Bakanlığın 'dengeli beslenme' önerisinin maliyeti asgari ücretin dörtte biri
Sağlık Bakanlığı'nın okul çağı çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yayınladığı önerinin maliyeti 1300 liradan fazla.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün 8 Eylül 2022’de yayınladığı önerilerde çocukların fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimleri için beslenme çantaları, öğle ve akşam yemekleri önerileri sıralandı.

Süt, yoğurt, peynir, kefirin yanı sıra dondurma, sütlü tatlılar ve süt tozu gibi sütten yapılan ürünler önerildi. 4-6 yaş grubunda günlük iki buçuk, 7-18 yaş grubundaysa üç porsiyon süt ve süt ürünleri tüketilmesi tavsiye edildi.

Önerilerde ayrıca çocukların her gün bir yumurta yemesi tavsiye ediliyor. Ayrıca et ve yumurtayı tüketemeyen çocukların beslenmelerinde ise belirli oranda tahıllarla karıştırılıp iyi pişirilerek protein kalitesi yükseltilen kuru baklagillere yer verilmesi tavsiye ediliyor.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre 4-6 yaş grubunun günde iki porsiyon sebze, bir buçuk-iki porsiyon meyve, 7-10 yaş grubunun iki buçuk porsiyon sebze, iki porsiyon meyve, 11-14 yaş grubunun iki buçuk-üç porsiyon sebze, iki-iki buçuk porsiyon meyve, 15-18 yaş grubunun ise üç buçuk porsiyon sebze, iki buçuk porsiyon meyve tüketmesi öneriliyor.

Ekmek ve tahıllar için 4-6 yaş grubunda günlük iki buçuk-üç, 7-10 yaş grubunda üç-üç buçuk, 11-14 yaş grubunda dört buçuk-beş, 15-18 yaş grubunda ise yedi-sekiz porsiyon tüketim tavsiye ediliyor.

Öneriler listesinde “Okulda öğlen yemeği veriliyor... Yemeklerinizi okul yemekhanesinde yiyerek daha dengeli ve sağlıklı beslenebilirsiniz” ifadeleri yer alıyor.

Muhalefet uzun süredir okullarda çocuklara yemek sağlanması için teklifler verse de iktidar tarafından kabul edilmiyor.

Bakanlığa bağlı müdürlüğün sıraladığı bu ürünlerden düzenli olarak çocuklarına vermek isteyen aileleri yüklü bir fatura bekliyor.

Bakanlığın önerdiği porsiyonları günlük olarak tüketen bir çocuk için, marketlerden sağlanan en ucuz ürünlerle hazırlanan porsiyonların günlük maliyetleri şöyle:

Kahvaltı: Altı menünün 30 gün uygulanması 232,55

Akşam veya öğle yemeği: Altı menünün 30 gün uygulanması 1078,5 (Kısa Dalga)

Ekonomi