Bakanlık duyurdu: Bilirkişi incelemesi ve numune alınması sonrası enkaz kaldırılıyor

Bakanlık duyurdu: Bilirkişi incelemesi ve numune alınması sonrası enkaz kaldırılıyor
Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş depremlerinin ardından deliller toplanmadan enkazın kaldırıldığına dair haberleri yalanladı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde 35 binden fazla insan hayatını kaybederken, binlerce bina yıkılmıştı.

Yıkılan binalarda inşaat şirketlerinin sorumluluğunu değerlendirmek için enkazlardan numune toplanmaya başlanmıştı.

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, “Deliller toplanmadan enkazlar kaldırılıyor” başlıklı haberler çıkması nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, depremden sonra Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından bugüne kadar 478 cumhuriyet savcısının geçici yetkiyle deprem bölgesindeki il ve ilçelerde görevlendirildiği ifade edildi.

Açıklamada şöyle dendi: "Depremin ardından yıkılan binalarla ilgili sorumlulukları bulunan kişilerin tespiti amacıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır.

Bu soruşturmalar kapsamında arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığı binalarda Cumhuriyet savcısı nezaretinde yapılan, bilirkişi ve olay yeri incelemeleri ile numune alma işlemleri Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis illeri ile Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde tamamlanmıştır.

Deprem bölgesinde bilirkişi incelemesi ve numune alma işlemlerinde inşaat mühendisi, mimar, jeoloji mühendisi ile karot örneği alımı için yaklaşık 600 uzman bilirkişi görevlendirilmiştir.

Bilirkişi çalışması ve numune alma işlemleri Cumhuriyet Başsavcılıklarımız nezaretinde etkin ve hızlı bir şekilde sürdürülmekte, bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra enkazlar kaldırılmaktadır." (Kısa Dalga)

Gündem