Erdoğan'dan belediyelere karşı hamle: 'Bakanlık tahsiline başlayacak'

Erdoğan'dan belediyelere karşı hamle: 'Bakanlık tahsiline başlayacak'
Erdoğan, CHP'li belediyeleri hedef aldığı konuşmasında, belediyelerin SGK'ya olan borçlarını ödeme çağrısı yaptı ve Bakanlığın tahsilat yapacağını duyurdu.

Kısa Dalga - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisi AKP'nin Meclis Grup Toplantısı'nda konuştu.

CHP'li belediyeleri hedef alan Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belediyelerden alacakları kaynağında toplamaya başlayacağını söyledi.

Sokak hayvanları yasa tasarısına değinen Erdoğan, AKP milletvekillerine seslendi ve "Bu konuda tüm grubumuzdan her bir arkadaşımdan kararlı bir duruş bekliyorum. Asla taviz yok. Bu işi Allah'ın izniyle bitireceğiz" ifadelerini kullandı.

'SGK'ya birikmiş borçlarını ödesinler, Bakanlık kaynağında tahsiline başlayacak'

Erdoğan, şunları söyledi:

"Tutmadığınız sözlerin mahcubiyetini daha büyük vaatlerde bulunarak gizleyemezsiniz. Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarınıza söyleyin, bedava yapacağız diyerek milletten oy istedikleri ancak 3 ayda 3-4 kez zam yaptıkları hizmetlerin fiyatlarını düşürsünler.

Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan birikmiş borçlarını ödesinler.

Meydanlarda oy verene bedava traktör vereceğiz demek kolaydır. Zor olan sözünün eri olmaktır.

Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı bunların tahsilini artık kaynağında yapacaktır."

Belediyelerin borç yükü fazla

CHP, 31 Mart seçimlerinden sonra AKP'den geçen belediyeleri büyük borçla aldığını duyurmuştu. Tasarruf paketiyle birlikte belediyelerin kaynakları giderek daraltılmıştı.

aa-20240724-35218085-35218084-cumhurbaskani-ve-ak-parti-genel-baskani-recep-tayyip-erdogan-001.jpg

'Hayvanlar konusunda kimse bize merhamet dersi vermeye kalkışmasın'

Sokak hayvanları yasa tasarısına da değinen Erdoğan, şunları söyledi:

"Başıboş köpekler insanlara, başka hayvanlara saldırıyorlar. Trafik kazalarına sebep oluyorlar. Müdahale edilmedikçe sorun daha da büyüyor. Milletimiz bizden bu sorunu çözmemizi istiyor. Bizim ülkenin dört bir yanından yükselen feryatlara sessiz kalmamız düşünülemez. Hayvanlar konusunda kimse bize merhamet dersi vermeye kalkışmasın.

Bölücü terör örgütünün beşikteki bebeği katletmesine Gazze'de masum çocukların katledilmesine ses çıkarmayanlar kalkıp da bize merhametten bahsetmesin. Dağdaki eli kanlı katil sürülerine methiyeler düzenler, kimse kusura bakmasın ama bize vicdan ve merhamet nutku çekemez.

Komisyonda kızının acısını yüreğinde taşıyan annenin üstüne yürüyen karakter fukarasının diline en son alacağı kelime merhamettir. Milletvekiline, hem de yüce Meclis çatısı altında 'katil' diye bağıran da onu getirip o cesareti veren de millete karşı saygısızlık, edepsizlik yapmıştır.

Unutmayın timsahın gözyaşları merhametten değildir. Komisyon çalışmaları sırasında köpek yüzünden hayatını kaybetmiş 10 yaşındaki kızının acısını yüreğinde taşıyan annenin üzerine yürüyen karakter fukarasının diline en son alacağı kelime merhamettir. Değil insana herhangi bir canlıya karşı yüreğinde merhamet olan biri kalkıp da o densizliği yapamaz. Yüreği yaralı anneyle empati kuramayan başka canlılarla nasıl kursun? İnsan sevmiyorlar ki bir köpeği nasıl sevecekler? Bu meseleyi Meclis tatile girmeden önce Genel Kurul'un takdirine sunacak orada da taşkınlıklara prim vermeden inanıyorum ki Cumhur İttifakı olarak teklifi yasalaştırarak sokaklarımızı güvenli hale getireceğiz.

Bu konuda tüm grubumuzdan her bir arkadaşımdan kararlı bir duruş bekliyorum. Asla taviz yok. Bu işi Allah'ın izniyle bitireceğiz."

Emekli maaşları açıklaması

Erdoğan, maaşları açlık sınırının çok altında kalan emeklilere de seslendi ve maaşlarla ilgili açıklama yaptı:

"Benim çiftçim, üreticim, sanayicim, işçim şüphesiz en iyisine layıktır. Bilhassa ömrünün en güzel yıllarını ailesine, ülkesine hizmet için harcayan emeklilerimizin hakkını ödeyemeyiz. Emeklilerimizin yanında yer almayı asli görevimiz olarak görüyoruz. Son 21 yılda emeklilerimizin hayat kalitesini yükseltecek birçok adım attık. Bizden önce emekli maaşları insani standartların altındaydı. Kasım 2002'de en düşük emekli aylığı 66 liraydı. Yani 43 dolardı. Bu dönemde asgari ücret 184 lira olarak uygulanıyordu. Bu da 122 dolardı. Emeklilerimizin önemli bir kısmı asgari ücretin 3'te 1'i aylık almaktaydı. En düşük emekli aylığını 12 bin 500 liraya, yani 380 dolara yükselttik.

Son 2 yılda yüzde 257 oranında artırmış olduk. Bu yıl ocak ayında yüzde 49.3 oranında aylıkları artırmıştık, temmuzda da aylıklara yüzde 24.7, emekli sandığına ise yüzde 19.3 oranında zam yaptık. 2024'te emekli maaşlarında yüzde 78-86 oranında artışa gittik. Bu artış, enflasyon beklentisinin oldukça üzerindedir. Emeklilere bayram ikramiyesi ödemelerini biz başlattık. Bir diğer imkan ise banka promosyonudur. Kamu bankalarımızın öncülüğünde emeklilerimize ödenen promosyonların yükseltilmesini temin ettik. 8-12 bin lira promosyon alıyorlar. Tüm bunlarla birlikte Çalışma Bakanlığımız 'Emekliler Yılı' kapsamında farklı alanlarda pek çok imkan sağlıyor. Çok daha fazlasını yapacağız. Depremin faturası azaldıkça, ekonomide uyguladığımız politikalar sonuç verdikçe, ilave kaynağı başta emeklilerimiz olmak üzere halkımızın emrine sunacağız.

Gösterdiğimiz tüm bu çabalara rağmen yaşadığınız sıkıntıların tamamen farkındayım, serzenişlerinizi duyuyorum. Tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bizim popülizmle işimiz yok. Biz, meydanlarda söz verip sonra unutanlardan değiliz. Verdiği sözün her zaman arkasında dimdik duranlardan olduk. Bizden öncekilerin yaptığı yanlışları tekrarlamamakta kararlıyız. Bu ülke meydanlarda vaat yarıştıranlardan çok çekti. Böyle bir hataya yeniden düşme lüksümüz yok. Amacımız, ekonomimizi enflasyonu körükleyecek kısır döngüye sokmadan, insanlarımızın refahını kalıcı olarak artırmaktır."

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem