Bakırhan’dan kayyımlara çağrı: AKP’den aday olun bakalım, halk kimi seçecek görürüz

Bakırhan’dan kayyımlara çağrı: AKP’den aday olun bakalım, halk kimi seçecek görürüz
Hakkari’de konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “’Kayyımlar hizmet üretmiyor’ dediğimiz zaman, ‘vatan’ diyorlar, ‘Kayyım çalıyor, yolsuzluk yapıyor’ dediğimiz zaman, ‘bayrak’ diyorlar. Kürdü reddeden, Kürt gençlerini zindanlarda çürütenler, sürgüne gönderenler bu topraklarda muhakkak kaybedecektir” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bir hafta önce başladığı bölge turunun son gününde Hakkari’de halk buluşmasına katıldı.

HEDEP İl binası önünde toplanan kalabalığa hitap eden Bakırhan, “Biz bir türlü onlara haklı bir dava yürüttüğümüzü, bu dava sonuçlanıncaya kadar bütün eziyete, zulme onurluca, dik bir şekilde göğüs gereceğimizi anlatamadık. Ama inşallah anlatacağız. Cezaevindeki yoldaşlarımız emin olsunlar ki onların yürüttüğü dava bizim davamızdır” dedi.

“Kürtler eşit yurttaş oluncaya kadar…”

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, “Onurluca, dik bir şekilde bu ülkeye adalet ve barış gelinceye kadar, Kürtler eşit yurttaş oluncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü hem sürgündeki hem de cezaevindeki yoldaşlarımıza veriyoruz” diyen Bakırhan, kayyım atamalarına ilişkin konuştu.

“Kayyımı kendi memleketine, Saraya göndereceğiz”

Bakırhan, şunları söyledi: “İki dönemdir irademize kayyım atıyorlar. Kayyım; yolsuzluk, hırsızlık demektir, kayyım Apê Mûsa’nın ismini tabeladan kaldırmak demektir. Ayşe Şan Kültür Merkezini kapatandır, Celadet Bedirhan’ın heykelini yıkandır. Kayyım kadın, Kürt, genç ve emekçi karşıtıdır. Peki, kayyım ne yapıyor? Vallahi talan ve yolsuzluk yapıyor. Diyarbakır’da Bağlar, Mardin ve Batman kayyımının yolsuzluklarını anlatsak iki gün yetmez. Van’ın borcu ikiye, Siirt’in borcu üçe katlanmış. Yol yok alt yapı yok. Önümüzdeki seçimlerde bu kayyım sistemini sandığa gömeceğiz. Kayyımı kendi memleketine, Saraya göndereceğiz.”

“AKP il başkanı gibi çalışıyorlar”

Valilerin ve kayyımların AKP il başkanı gibi çalıştığını söyleyen Bakırhan, “Buradan onlara çağrı yapıyoruz. Sayın kayyımlar ve valiler, kendinize güveniyorsanız 4 ay sonra seçim var. Buyurun sandık kuralım, siz de AKP’den aday olun bakalım. Hakkari, Siirt, Batman halkı kimi seçecek görürüz. Bu topraklar öyle kadim topraklardır ki dünyayı işgal eden büyük İskender bile bu topraklara takıldı, buradan geçemedi. Bu topraklar insan olmayan, barışçıl olmayan, demokrat olmayan, halkları farklılıkları kabul etmeyen hiç kimseyi bağrında taşımamış, hırsızlık ve yolsuzluk yapanları da bağrında taşımayacaktır.

“‘Kayyımlar hizmet üretmiyor’ dediğimiz zaman, ‘vatan’ diyorlar, ‘Kayyım çalıyor, yolsuzluk yapıyor’ dediğimiz zaman, ‘bayrak’ diyorlar. Bütün kirliliklerini, usulsüzlüklerini, yolsuzluklarını vatan ve bayrak altında saklamaya çalışıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa öbür gün ama muhakkak Türkiye ve Kürdistan’da barış rüzgarları esecektir, kayyımlar olmayacaktır. Kürdü reddeden, Kürt gençlerini zindanlarda çürütenler, sürgüne gönderenler bu topraklarda muhakkak kaybedecektir.”

Bakırhan, bölgede 7 yıldır etkinlik yasağı olduğunu hatırlatarak, “Ama yasak sadece bize. Cilo’da Kayseri’den sanatçı getirip festival yapabiliyorlar” dedi.

“Kürtler kendi anadilinde sanat ve kültür yapamıyor”

Bakırhan, “Kürtler kendi topraklarında, kendi anadilinde sanat ve kültür, festival yapamıyor ama bu coğrafyayı ilk kez görmüş, tek kelime Kürtçe bilmeyen, Kürtlerden nefret eden insanları getirip yüzbinlerce lira ile belediye bütçesinden konser verdiriyorlar. Bu yasaklara son vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Buralar insansızlaşsın, Kürtsüzleşsin istiyorlar”

Kentteki işsizliğe dikkat çeken Bakırhan, sınır kapılarının “Kürtler ticaret yapmasın” diye kapatıldığını savundu.

Bakırhan, “Kürt iş bulmasın, aş bulmasın, dükkanını kaybetsin istiyorlar. Hakkari’de olduğu gibi 12 bin genç birkaç yıl içerisinde göçtü gitti. Buralar insansızlaşsın, Kürtsüzleşsin istiyorlar. Bu topraklar bizim atalarımızındır, dedelerimizindir, kadimdir. Ortak kooperatifler oluşturalım; ekmeğimizi, aşımızı kendi topraklarımızdan çıkararak gençlerimizi göç yollarına vurmayalım. Göçe giden her genç, kaybedilmiş bir gençtir, asimile olmuş bir gençtir. Bizim yoksul köylümüzün iki kilo çayına, iki kilo şekerine müdahale ediyorlar. Be vicdansızlar! Peki, tonlarca esrar, eroin bu ülkeye nasıl giriyor? İki kilo çayı şekeri gören, iki kilo şekere Doğubayazıt’ta burada el koyanlar bu ülkenin uyuşturucu merkezi olduğunu görmediler mi? Uyuşturucu bağımlıları artık neredeyse yönetimine talip olabilecek kadar pervasızlaştılar” diye konuştu.

Kısa bir süre sonra yerel seçim stratejilerini açıklayacaklarını bildiren HEDEP Eş Genel Başkanı, “Halkımız bizden sadece Kürdistan değil, her yerde seçime girmemizi istedi. Biz de halkımızın bu isteğini büyük bir ciddiyetle değerlendirip tartışıp, önümüzdeki günlerde bu konuda nasıl bir seçim stratejisi belirleyeceğimizi açıklayacağız” dedi.

“Hakkari’de de Ankara’da da kayyıma hayır”

Bakırhan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınarak kayyım atanmasına da tepki gösterdi. Bakırhan, “Bu ülkenin en demokratik, onurlu savaşa karşı çıkan kıymetli TTB’ye de mahkeme kararıyla kayyım atadılar. TTB’nin yanında olduğumuzu belirtiyor, onların mücadelesini destekliyoruz. Buradan güçlü bir şekilde haykırıyoruz; Hakkari’de kayyıma hayır, Ankara’da da kayyıma hayır” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Politika