Bankacılar Merkez Bankası'ndan yeni bir adım bekliyor

Bankacılar Merkez Bankası'ndan yeni bir adım bekliyor
Bankacılar faiz düşüren Merkez Bankası'nın kararı sonrası parasal aktarım mekanizmasında bir adım daha bekliyor.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) dün beklenmedik 100 baz puan faiz indirimi ardından bir süredir işlem gördüğü 18 seviyesinin üzerine çıktı.

TCMB faiz indirimini iktisadi faaliyette yaşanan ivme kaybının telafisi, istihdam ve sanayi üretimini desteklemek amacıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. Dünya'da yer alan habere göre, banka faiz için "yeterli" tanımlamasıyla politika faizinin önümüzdeki dönemde sabit tutulacağı bunun bir indirim döngüsü başlangıcı olmadığı mesajı verdi.

PPK kararının ardından yönünü yukarı çeviren Dolar/TL, en yüksek 18.15'i test etti. Dolar/TL güne 18.10 civarında başladı. Euro/TL, 18.24'ten alıcı buluyor.

YIL BAŞINDAN BU YANA YÜZDE 27 KAYIP

Bu seviyeye göre TL'nin dolar karşısında nisandan bu yana yüzde 18, yıl başından beri ise yüzde 27 kayıp yaşadı. Geçen yıla göre ise değer kaybı yüzde 40'ın üzerinde.

Diğer yandan Fed'in agresif faiz artırımına devam edeceği beklentileriyle ABD doları güçlenmeye devam ediyor. Dolar Endeksi bu sabah 107,72 puan ile 18 Temmuz'dan bu yana görülen en yüksek seviyeyi test etti. Şu sıralarda da 107,61 seviyesinde.

PPK açıklamasında, "Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmekte" denildi. PPK metninde takip eden cümlede, "Kurul, makro ihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir" ifadesi yer aldı.

PPK'da yer alan bu açıklamalar piyasalarda kısa vadede kredi maliyetleri ile politika faizini yaklaştıracak yönde bir adım beklentisi oluşturdu.

Ekonomi