Barajsız YKS'de sıralamada uçurumlar oluştu, uzmanlardan 'tercih' uyarısı geldi

Barajsız YKS'de sıralamada uçurumlar oluştu, uzmanlardan 'tercih' uyarısı geldi
Barajın kaldırıldığı üniversite sınavında 96 bin 518 aday sıfır çekmişti. Sınavın geçen yıllara göre kolay olması, barajın kaldırılması ve aday sayısının çokluğu puanlar ve sıralamalar arasında uçurumlara yol açtı. Uzmanlar, "Rekabet büyük 24 tercih hakkını da kullanın" diyor.

Üniversiteye giriş sınavı YKS sonuçları açıklandı ancak adaylar aldıkları puana göre sıralamada çok geriye düştü. Sınavın geçen yıllara göre kolay olması, barajın kaldırılması ve aday sayısının çokluğu puanlar ve sıralamalar arasında uçurumlara yol açtı.

Hürriyet'ten Zülal Atagün'ün haberine göre Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, "Tercih yapacak aday sayısı arttı ve her bir puan aralığına daha çok öğrenci geldi. Katılım sayısı yükseldikçe sıfır çekenlerin sayısı da arttı. Geçen yıl 42 bin aday sıfır çekmişti, bu yıl bu rakam 96 bin 518 oldu" dedi.

"Bu sonuçlarla adaylar tercihlerini değiştirmek zorunda kalacak" diyen Ünsal, özetle şöyle dedi:

"Bu yıl fazladan 1 milyon 300 bin aday tercih yapacak. Doğal olarak bu büyük rakam, daha önceden dolmayan kontenjanların dolmasına katkı sağlayacak. Açık kalma ihtimali olan yerler ekonomik sebeplerden dolayı vakıf üniversitelerinin yüksek ücretli bölümleri olabilir. Onlarda da kontenjan boşluğu en fazla 30 bin kalabilir. Sıralama sapması herkesi şaşırttı. Şimdi tercih yapmak için adayların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle barajsız tercih olacağı için alt sıralamalardakiler daha da dikkat etmeli."

Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, 27 Temmuz-5 Ağustos tercih süreci için öğrencilere şu önerilerde bulundu: "Geçen yılın verilerini kullanarak, sıralamalar doğrultusunda tercih edilebilecek bölümleri düşünmeye başlayabilirsiniz. Üniversite, bölüm ve şehir araştırması yapın.

Bu yıl çok atama aldığı için okul öncesi öğretmenliği daha çok tercih edilen bölümler arasına girebilir. 400-500 binlerden sonraki sıralamalarda daha dikkat lazım. Baraj kalktığı için tercih yapacak aday sayısı çok fazla olacak. Rekabet yoğun, 24 tercih hakkının hepsini kullanın."

HABERİN TAMAMI

Gündem