"Barınamıyoruz" diyerek Ankara'ya giden öğrenciler gözaltına alındı

"Barınamıyoruz" diyerek Ankara'ya giden öğrenciler gözaltına alındı
Ankara girişinde otobüsü durdurulan Barınamayanlar Hareketi'ne polis müdahale etti, en az 30 kişi gözaltına alındı.

Yüksek kiraları ve yurtların yetersizliğini protesto edenlerin oluşturduğu Barınamıyoruz Hareketi öğrencilerinin bulunduğu otobüsler Ankara girişinde durduruldu. Ankara Valiliği’nin eylem yasağı kararı üzerine “Polisin geri dönün” uyarısı yaptığı gruptan çok sayıda öğrenci karga tulumba gözaltına alındı. Barınamıyoruz Hareketi, bir arkadaşlarının kolunun kırıldığını duyurdu.

Barınamıyoruz Hareketi adı altında birleşen barınma ve geçim sıkıntısı yaşayan öğrenciler, günler öncesinde 12 Aralık’ta saat 12.00’de Ankara Ulus’ta basın açıklaması yapmak istediğini duyurmuştu. Ancak Ankara Valiliği, grubun eylemini yasakladı. Bu sabah yurdun değişik illerinden otobüslerle Ankara’ya gelen Barınamıyoruz Hareketi üyeleri, Başkent girişinde polis tarafından durduruldu. “Polisin Geri Dönün” uyarısını yaptığı gruptan bazı öğrenciler, daha sonra karga tulumba gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısının 30’u aştığı belirtildi. Polisin müdahalesini protesto eden öğrenciler “Gençlere yolu aç” sloganı attı.

“BİZİM TEK KORKUMUZ, BU SUNDUKLARI HAYATI YAŞAMAYA DEVAM ETMEK"

Paylaşılan videoda bir öğrenci yaşananları şöyle özetledi:

“İstanbul’dan yola çıkan 50 öğrenci Ankara Göksu yakınlarında bir otobanda durdurulduk. İzmir’den yola çıkan arkadaşlarımız, Ankara’ya girerken durdurulmuşlar. Şu an buradan ileriye gidemeyeceğimizi söylüyorlar. Basını dahi otobüsten indirmiyorlar. Bu ülkenin yönetenleri bir grup öğrencinin Ankara’ya girişinden onları otobanda durduracak kadar korkuyor olabilirler. Ama biz korkmuyoruz. Bizim tek korkumuz, bu sundukları hayatı yaşamaya devam etmek."

“BİR ARKADAŞIMIZIN KOLU KIRILDI”

Barınma Hareketi grubunun sosyal medya hesabından, "10'u ağır darp edilerek olmak üzere 30'a yakın kişi gözaltına alındık. Yüzlerimize, boyunlarımıza tekmeyle vurdular, bir arkadaşımızın kolu kırıldı. Bunlarla mı bizi yolumuzdan vazgeçireceğinizi sanıyorsunuz? Yanıldığınızı göreceksiniz!" açıklaması yapıldı.

Ankara Konur Sokak’ta “Barınamıyoruz” eylemi yapmak isteyen gençler de elleri arkadan plastik kelepçeyle bağlanarak gözaltına alındı.

VALİLİĞİN AÇIKLAMASI

Ankara Valiliği ise 10 Aralık 2021 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada gençlerin Ulus'taki Atatürk Heykeli önünde yapmak istedikleri açıklamaya izin vermeyeceğini duyurmuştu. Valilik açıklamasında şunlar belirtilmişti:

"Çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan haberlerde, '12 Aralık 2021 Pazar Günü Bütün Gençler Ankara'ya/Barınamıyoruz Hareketi 12 Aralıkta Ankara'ya Gidiyor' çağrısıyla protesto eylemi düzenlemek amacıyla Ankara'ya gelinerek düzenlenecek etkinler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17'nci ve 22'nci maddeleri gereğince, İlimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk görevinin ifası bakımlarından uygun görülmemiştir. İlan olunur."


(ANKA)


Gündem