Barış Pehlivan yazdı: Telegram'da 500 liraya satılık kişisel bilgi ilanı

Barış Pehlivan yazdı: Telegram'da 500 liraya satılık kişisel bilgi ilanı
Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bir Telegram grubunda karşısına çıkan ilanı yazdı: "Bayrama yakın olduğumuz için: TC.den seri no, aile, GSM, mail, vesikalık, adres... Toplu bir arada panel yüzde 50 indirimle 500 lira!”

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bir Telegram grubunda örgüdüğü "Bayrama yakın olduğumuz için: TC.den seri no, aile, GSM, mail, vesikalık, adres... Toplu bir arada panel yüzde 50 indirimle 500 lira!” ilanını yazarak, "Dilediğiniz insanın adreslerinden cep telefonlarına kadar her bilginin herkese açık şekilde para karşılığı sunulmasından bahsediyorum" dedi.

İbrahim Haskoloğlu'nun tutuklanmasının ardından kişisel verilerin güvenliği konusu gündemde.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan da bugünkü yazısında bu konuyla ilgili çarpıcı iddiaları gündeme getirrdi. Pehlivan'ın yazısında ilgili bölüm özetle şöyle:

"(...) Ama anlayın artık, on milyonlarca insanın tüm kişisel bilgileri çalındı. En güncel verilerin her isteyene 10 bin liraya satıldığı kulağıma geliyor. İnternetten kolayca girilen açık bir site üzerinden ise tüm Türkiye’deki insanları aylık sınırsız sorgulamanın bin liraya yapılabildiği söyleniyor. Herkesin girebileceği bir Telegram grubunda aynen şöyle yazan bir duyuru bile gördüm:

“Bayrama yakın olduğumuz için: TC.den seri no, aile, GSM, mail, vesikalık, adres...

Toplu bir arada panel yüzde 50 indirimle 500 lira!”

Okurken şaşkınlığımdan ağzımı elimle kapatıyorum, yazarken yaşanabilecekleri düşünüp acı çekiyorum. Dilediğiniz insanın adreslerinden cep telefonlarına kadar her bilginin herkese açık şekilde para karşılığı sunulmasından bahsediyorum. Özellikle hırsızların, katillerin ve teröristlerin bu parayı verdiğini yazıyorum.

İddia o ki veriler hem ÖSYM’den hem de Sağlık Bakanlığı sisteminden çalındı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’ndeki açıklardan sızıntı olduğu düşünülüyor."

YAZININ TAMAMI

Gündem