Bartın'dan bir madenci hikayesi: Sadece birkaç gün önce vardiyası değişmişti

Bartın'dan bir madenci hikayesi: Sadece birkaç gün önce vardiyası değişmişti
Bartın'daki maden faciasında hayatını kaybeden 24 yaşındaki Ferhat Poyraz'ın memleketinde çalışmak için tayinle madene geldiği, babasının da aynı işyerinden emekli olduğu belirtildi.

Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi'nin maden ocağında 14 Ekim'de meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili hem adli hem de idari soruşturma başlatılmıştı.

Hayatını kaybedenlerden biri de henüz 24 yaşındaki Ferhat Poyraz'dı. Poyraz, altı çocuklu ailenin en küçük ve tek erkek çocuğuydu. Babası gibi o da madenciydi. Patlamadan sadece günler öncesinde vardiyasının değişmesiyle gece çalışmaya başlamıştı.

İŞE GİRMEK İÇİN DAVA AÇTI

Aynı maden işletmesinden beş yıl önce emekli olan baba Mehmet Poyraz, oğlunun madenci alımı için internetten başvurduğunu ancak askerlikle ilgili bir sorun nedeniyle işe alınmadığını kaydetti.

ferhat-poyraz.jpg

Baba, oğlunun açtığı davayı beş ay sonra kazanarak Zonguldak'ta işbaşı yaptığını, sonra da tayin isteyerek memleketi Amasra'ya geldiğini ifade etti.

VARDİYASI YENİ DEĞİŞMİŞTİ

Poyraz, "Amasra'ya geldi. Burada 15-16 ay falan çalıştı. En son grizu patlamasında hayatını kaybetti. Memleketi burası diye burada çalışmak istedi" diye konuştu.

Oğlunun 16 ay gündüz çalıştıktan sonra vardiyasının değiştiğini belirten Poyraz, şöyle devam etti: "6 Ekim'de sendika seçimleri oldu. O güne kadar 15-16 ay hep gündüze gitti. 15-16 ay gündüze giden Ferhat, aynı gün sendika seçimlerinde muhalifleri kazandığı için tertibi değiştirildi. O da 16:00 vardiyasına verildi. 8-9 gün çalıştı. Cuma günü vardiyasında patlama oldu, hayatını kaybetti." (DHA)

Yaşam