Basın İlan Kurumu üyeleri 4 gün boyunca Hilton'da toplantı yapmış

Basın İlan Kurumu üyeleri 4 gün boyunca Hilton'da toplantı yapmış
Cumhurbaşkanının tasarruf genelgesi yayımladığı, eşi Emine Erdoğan’ın ‘Porsiyonları küçültün’ çağrısı yaptığı dönemde Basın İlan Kurumu yöneticileri Antalya Hilton’da 4 günlük lüks toplantı yapmış.

Türkiye’de ekonominin durumuna bağlı olarak kamu kurumlarının harcamaları da tartışılırken, kamu kurumlarının tasarrufa gitmeleri istenen Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’ne rağmen, Basın İlan Kurumu yönetimi ve il şube müdürlerinin 4 gün boyunca toplantı yapmak için Doubletree By Hilton Antalya-Kemer’de konakladıkları ortaya çıktı.

Evrensel'den Fatih Polat'ın haberine göre, sadece otel için 170-180 bin TL ödendiği belirtilirken, toplantıya il dışından gelenlerin yol gidiş dönüş masrafları da kurum tarafından karşılandı.

DOUBLETREE BY HİLTON ANTALYA-KEMER’DE 4 GÜN BİK TOPLANTISI

Türkiye tasarruf tedbirlerini tartışırken Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü, 17 Eylül 2021 günü, kurum müdürlüklerine resmi bir yazı göndererek, Doubletree By Hilton Antalya-Kemer’de 4 gün sürecek toplantıya katılım daveti yaptı.

“Bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı” konu başlığı ile gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Kurum müdürlerinin katılımlarıyla 23-26 Eylül tarihleri arasında Doubletree By Hilton Antalya-Kemer’de bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. Toplantımızda kurumsal yapımızın daha güçlendirilmesi, gazetelerin ve bağlı şubelerin durumları, ilan ve reklamların artırılmasına yönelik icraatlar ile hizmet içi kurumsal iletişim uygulamalarına yönelik mesleki eğitim ve çalışma memnuniyet anketinin sonuçları değerlendirilecektir. Toplantıya katılacak kurum personelinin listesi ve toplantı programı ekte verilmektedir.”

SADECE OTEL İÇİN 170-180 BİN TL

Antalya’da denize sıfır beş yıldızlı lüks otelde 4 gün süren toplantıya, BİK Genel Müdürlüğündeki üst düzey müdür ve yardımcıları ile il şube müdürlerinden oluşan yaklaşık 60 kişilik bir katılım oldu. Sadece otel konaklama masrafının 170-180 bin TL civarında olduğu dile getirilirken, toplantıya katılım davetinde, konaklama dışında, Antalya dışından gelenlerin yol masraflarının da karşılanacağı, ayrıca ‘oturma gündeliği’ ödeneceği belirtilmiş:

“Toplantıya katılacak personelin geliş-gidiş yol ve konaklama masrafları Kurumumuz tarafından karşılanacak olup, söz konusu toplantıya Antalya ili dışından gelen Kurum personeline, Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 99. maddesi uyarınca brüt aylık ücretlerinin yüzde 4’ü oranında yolculuk ve oturma gündeliği ödenecektir.”

Fatih Polat, haberinde otelin web sayfasına girdiklerini ve rezervasyon için 17-18 Ekim tarihi (1 gece) için, yer bulduklarını, “Özel fiyatlar: Devlet ve ordu mensupları için” başlıklı bölümü tıkladıklarında ise oda konumu ve kalitesine göre 130 avrodan 360 avroya kadar değişen oda fiyatları ile karşılaştıklarını yazdı.

RIDVAN DURAN: SORULARINIZI YAZILI GÖNDERİN

Konuyla ilgili olarak Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran’ı cep telefonundan aradıklarını, Basın İlan Kurumuna ilişkin bir haber için hem görüşüne başvurmak hem de yanıt hakkı bakımından kendisini aradıklarını belirten Fatih Polat, şöyle devam etti:

"Duran, sorularımızı kuruma yazılı olarak iletmemizi istedi. O yöntemin çoğu zaman karşılıksız kaldığını belirterek konuya girdik ve Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’nde yazılı olan ‘uzaktan erişim’ yöntemi ile toplantı ve zorunlu yüz yüze toplantılar için de kamu kurumlarının tercih edilmesi gerektiğini hatırlatarak, Doubletree By Hilton Antalya-Kemer gibi lüks bir otelde, kamu kaynakları kullanılarak 4 günlük bir toplantıyı niye tercih ettiklerini sorduk. Duran, haber yapma hakkımız olduğunu ve gerekirse sonra da yanıt hakkı kullanabileceklerini ya da tekzip gönderebileceklerini belirtti. Telefon ile soru yönteminin, telefonun icat edildiğinden beri gazetecilikte kullanıldığını belirterek ısrarlı sorularımız karşısında ise toplantıyı inkar etmedi ancak içeriğine ya da konunun detaylarına ilişkin olarak telefonda konuşmak istemediğini dile getirdi. Biz de kendisine sorularımızı haberde soracağımızı ifade ettik.

BİK YÖNETİMİNE SORULAR

- 23-26 Eylül tarihleri arasında Doubletree By Hilton Antalya-Kemer’de yapılan BİK toplantısına kaç kişi katıldı ve otele ne kadar ödeme yapıldı?

- Toplantıya il dışında katılan personelin geliş gidiş yol parası ve toplantı ‘oturma gündeliği’ olarak ne kadar ödeme yapıldı?

- Bu toplantının Basın İlan Kurumuna toplam maliyeti nedir?

- 30 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’nde toplantı ve konferans için uzaktan erişim yönteminin tercih edilmesi, yüz yüze yapılması zorunlu görülen toplantılar için de kamu kurumlarının kullanılması belirtildiği halde, denize sıfır lüks bir otelde 4 gün halkın vergileri ile sağlanan kamu imkanları ile toplantı yapmak sizce doğru mu?"

TASARRUF GENELGESİ

Resmi Gazete’de 30 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’nde, kamu kurumlarının hizmet içi eğitim toplantılarını uzaktan erişim yoluyla yapmaları önerilirken, zorunlu yüz yüze toplantı hallerinde ise kamu kurumlarının kullanılması gerektiği vurgulanmıştı. Genelgedeki ilgili bölümler şöyle:

“Kamu kaynakların maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyettir.

Bu anlayışla, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür,”

“Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet içi eğitim, konferans, seminer, çalıştay, sempozyum, toplantı, organizasyon ve benzeri her türlü faaliyetlerinin uzaktan erişim yöntemiyle yapılması esastır. Söz konusu faaliyetlerin yüz yüze yapılmasının zorunluluk arz ettiği durumlarda öncelikli olarak kamu kurumlarının kullanılması, ihtiyacın mümkün olduğunca kamu personeli tarafından karşılanması, görev süresi ve görevli sayısının asgari seviyede tutulması, fiyatların ekonomik olduğu yer ve dönemlerin tercih edilmesi ve zorunluluk durumunun gerekçelerinin belirtilmesi kaydıyla geçici görevlendirmeler yapılabilir.”

EMİNE ERDOĞAN: ‘PORSİYONLARIMIZI KÜÇÜLTELİM’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Bu genelgenin yayımlandığı 30 Haziran günü, “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyasının birinci yılı kapsamında düzenlenen etkinliğe katılmış ve o toplantıda dile getirdiği şu sözler çok tartışılmıştı: “Küresel bir seferberlikle bireysel davranışlarımızı değiştirerek insanlığı içine düştüğü bu utançtan kurtarabiliriz. Gelin hep birlikte basit önlemler alalım. Alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi hazırlayalım. Porsiyonlarımızı küçültelim. Sadece ihtiyacımız kadarını alıp bozulacağını bildiğimiz yiyecekleri istiflemekten vazgeçelim.”

Gündem