Basın kartı yönetmeliğine "suç örgütü kriteri" maddesi eklendi

Basın kartı yönetmeliğine "suç örgütü kriteri" maddesi eklendi
Basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlar arasına “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek" suçlarından hüküm giymemiş olma şartı eklendi. Yapılan değişiklikle Danıştay'ın “muğlak ifadeler"le gazetecilerin basın kartları iptal edilmez" kararı da yok sayıldı.

Basın Kartı yönetmeliğinde bazı değişiklikleri içeren yönetmelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Yapılan değişiklikle birlikte basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlar arasına “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmek" suçlarından hüküm giymemiş olma şartı getirildi.

Ayrıca, yapılan bir diğer değişiklik ise sürekli nitelikte basın kartı sahipleri ile ilgili oldu. Bu karta sahip kişilerin, “Milli güvenliğe ve kamu düzenine açıkça aykırı faaliyetlerde bulunması veya bu faaliyetlere açıkça destek vermesi; şiddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak içerik oluşturması; Suça tahrik veya teşvik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak faaliyetlerde bulunması” durumunda kartları iptal edilebilecek.

DANIŞTAY KARARI YOK SAYILDI 

Öte yandan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçen mart ayında Basın Kartı Yönetmeliği’nin gazeteciler aleyhindeki bir çok maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Yönetmeliğin “Basın meslek onurunu zedeleyecek işler yapması, davranışlarda bulunduğu veya alışkanlıklar edindiği”, “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi” hallerinde kartların iptal edilebileceği düzenleniyordu. Kararda bu ifadelerin tanımının Yönetmelikte olmadığı vurgulanarak, şöyle denilmişti:

“Muğlâk ifadeler içeren bu düzenlemeler, yukarıda açıklamasına yer verilen, ‘hukuki öngörülebilirlik’ ve ‘hukuki belirlilik’ ilkelerine aykırı olduğu gibi, bu ibarelerin yer aldığı düzenlemelerin basın kartı sahibi ilgilileri, mesleğini baskı altında, endişe içinde yerine getirmek zorunda bırakabileceği; bu nedenle de, anılan ibarelerin basının görevini tam olarak yerine getirmesine engel olabileceği sonucuna varılmıştır.”

ALTUN: "SAYGINLIĞINI ARTIRMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter'daki hesabından, 'Basın Kartı Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere ilişkin açıklama yaptı. Altun, "Terör ve şiddet propagandası yapanların basın kartının arkasına sığınmalarının önüne geçen maddeler güçlendirildi. Söz verdiğimiz gibi, basın kartının saygınlığını artırmayı sürdüreceğiz" dedi.

Öte yandan Altun, Danıştay'ın 'Basın Kartı Yönetmenliği'nin bazı maddelerine ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararı üzerine 1 Nisan'da yaptığı açıklamada da daha iyi 'Basın Kartı Yönetmeliği' hazırlamak için çalışmaya başladıklarını belirterek, "Görevde olduğumuz müddetçe 'gazetecilik' adı altında 'terörizm propagandası' yapanlarla mücadele edeceğiz. Terör seviciler boşuna sevinmesinler" demişti. 

Herhangi bir Batı ülkesinde mütemadiyen terör örgütü DEAŞ'ın propagandasını yapan bir kişiye 'gazeteciyim' dese de basın kartı verilmeyeceğine dikkati çeken Altun, "Ama bize gelince, devletin PKK veya FETÖ terör örgütünün propagandasını yapanları 'gazeteci' olarak tanıması isteniyor. Buna itiraz ediyoruz. Bu kirli zihniyeti reddediyoruz. Terör örgütlerinin, onların hami ve işbirlikçilerinin oluşturmaya çalıştığı şiddet ortamına teslim olmuyoruz. Demokrasinin de ifade ve basın özgürlüğünün de birinci düşmanı terör örgütleridir. Haklı mücadelemiz sürecek" demişti. 

Gündem