Başkanlık sistemi Erdoğan'ın değil, Bahçeli'nin isteğiymiş!

Başkanlık sistemi Erdoğan'ın değil, Bahçeli'nin isteğiymiş!
Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe, Demokrasiyi Güçlendirme Derneği’nin çıkardığı kitabında 'başkanlık sisteminin Erdoğan'ın değil, Bahçeli'nin eseri olduğu' sözleri dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe, Demokrasiyi Güçlendirme Derneği’nin çıkardığı kitaptaki satırlarında, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 2018’deki anayasa değişikliği referandumundaki payını gözler önüne serdi. Karatepe, “Devlet Bahçeli, ‘Çelişki giderilsin, başkanlık sistemine geçilsin’ açıklaması yaptı” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Demokrasiyi Güçlendirme Derneği’nin, çoğu profesör, 30 kişilik bir yazar kadrosuyla çıkardığı “Türkiye Tipi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Tartışmaları” kitabını değerlendirdi. Terkoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Profesör Şükrü Karatepe’nin anlattığı, 2018’deki anayasa değişikliği referandumuna giden sürece dikkat çekti. Terkoğlu, Karatepe’nin şu sözlerini aktardı:

“Parlamenter sisteme dönülmesine yönelik güçlü bir irade ortaya konulmadı”

Devletin organları arasındaki dengeleri, ilkelerine uygun olarak kuran parlamenter sistem de başkanlık sistemi kadar iyi işler. Anayasadaki çelişkiler, parlamenter sistemin ilkelerine uygun düzenlemeler yapılarak da giderilebilirdi. Fakat parlamenter sisteme dönülmesine yönelik güçlü bir irade ortaya konmadı.

Abdullah Gül, anayasa açıkça izin verdiği halde, parlamenter sistemin sınırları içinde kalarak, Bakanlar Kurulu’nu başkanlığında toplantıya çağırmadı. Oysa Tayyip Bey, 2014’te halk tarafından cumhurbaşkanı seçildikten sonra, Bakanlar Kurulu’nu sürekli olarak Külliye’de topladı. Bu dönemde görevli olarak bulunduğum Bakanlar Kurulu toplantılarına her zaman Tayyip Bey başkanlık etti. Başbakanlar toplantı masasının çevresinde diğer bakanlar gibi oturdular.”

“Başkanlık sistemini Bahçeli’ye borçluyuz”

AKP’de 20 kişinin, üç farklı metin hazırladığını ifade eden Terkoğlu, Karatepe’nin “Üç çalışmayı da bitirdiğimiz günlerde Devlet Bahçeli, ‘Çelişki giderilsin, başkanlık sistemine geçilsin’ açıklaması yaptı.” sözlerini dile getirdi.

Terkoğlu, “Yani, başkanlık sistemini Erdoğan’a değil, Bahçeli’ye borçluyuz!” ifadesini kullandı.

Gündem