Başsavcı, İstiklal saldırısını davası açılmadan çözdü!: HDP’ye tedbir için bu ‘deliller’i sunmuş

Başsavcı, İstiklal saldırısını davası açılmadan çözdü!: HDP’ye tedbir için bu ‘deliller’i sunmuş
Yargıtay Başsavcısı Şahin’in HDP’nin hazine yardımına tedbir konulması talebinde bulunurken sunduğu deliller arasında İstiklal Caddesi saldırısının bitmeyen soruşturmasının da olduğu ortaya çıktı. Başsavcı Şahin bu eylemi PKK’nın yaptığını, HDP’nin de kınamadığını ileri sürdü. Şahin’in AYM’ye gönderdiği 11 sayfalık yazıda, daha devam eden soruşturmalar, Meclis’e yeni gönderilen fezlekeler ve çok sayıda gizli tanık ifadeleri yer alıyor.

ERSAN ATAR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, HDP’nin hazine yardımına bloke konulması talebinde bulunurken dayandığı olaylar arasında İstiklal Caddesi saldırısının da olduğu, Başbavcı’nın soruşturması devam eden bu olayı PKK’ya bağladığı ortaya çıktı. HDP’nin olayı kınamadığını ileri süren Başsavcı Şahin’in “ek delil” listesinde çok sayıda gizli tanığın beyanlarının da bulunduğu belirlendi.

Kısa Dalga, Anayasa Mahkemesi’nin HDP’nin hazine yardımına bloke koyma kararını verdiği süreçte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, Mahkeme'ye gönderdiği 11 sayfalık dilekçesine ulaştı.

Başsavcı Şahin, 3 Ocak’ta gönderdiği yazıda HPD’nin PKK’nın siyasi kanadı olduğu görüşünü tekrarlarken İspanya’da Batasuna’nın kapatılması ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararında yer alan görüşleri paylaştı ve şöyle dedi:

“Demokrasilerde siyasi partilerin terör örgütlerine karşı açıkça tavır alması, terör eylemlerine karşı sessiz kalmaması gerekir. Bir siyaset adamının davranışları, genellikle yalnız onun eylemleri veya konuşmalarını değil, bazı koşullarda ihmallerini veya tepkisizliğini de içerir ki bunlar siyaset adamının duruşunu gösteren eylemler olabilirler ve alenen destekleyici eylem kadar etkili olabilirler.”

İstiklal saldırısında hüküm kurdu, HDP’ye delil yaptı!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, bu genel değerlendirmeden sonra HDP ile PKK arasında var olduğunu iddia ettiği bağın “delilleri”ni de sıraladı. Henüz soruşturması veya davası devam eden bu olaylar arasında İstiklal Caddesi saldırısı detayı dikkat çekti. Başsavcı Şahin, bu eylemin PKK talimatıyla yapıldığı yönündeki siyasi açıklamalar ve haberlere dayandığı yazısında, HDP’nin kınama açıklamasındaki “üzüntü duyma”yı kınama için yeterli bulmadı ve şöyle dedi:

“13/11/2022 tarihinde Beyoğlu ilçesi İstiklal Caddesi üzerinde PKK/YPG silahlı terör örgütü mensubu olduğu tespit edilen ve sorgusunda PKK bağlantısı ile eylem talimatını Kobani’den aldığını itiraf eden Ahlam Albashır tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 6 vatandaşımız hayatını kaybederken, 81 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Sivillere yönelik bu terör saldırısından sonra da davalı parti tarafından, eylemi gerçekleştiren bölücü terör örgütü yine kınanmamış, sadece ‘üzüntü duyuyoruz’ şeklinde beyanatla yetinilmiştir.”

Başsavcı Şahin, HDP’nin Mersin Mezitli’deki Tece Polisevi'ne yönelik saldırıdan sonra kınama mesajı yayınlayan HDP’nin bu mesajını yeterli bulmadığını şu satırlarla aktardı ve partiye yapılacak hazine yardımına bu nedenle de tedbir konulmasını istedi:

“26/09/2022 tarihinde Mersin ili Mezitli ilçesindeki polisevine PKK’lı teröristler tarafından yapılan ve bir polis memurunun şehit edilmesi, üç sivil vatandaşın da yaralandığı saldırı sonrasında eylem kınanmasına rağmen terör örgütüne yönelik en ufak bir eleştiri bile yapılmamış, PKK’ya karşı tek söz söylenmemiştir.”

Başlamamış yargılamalar delil oldu

Yargıtay Başsavcısı, sadece siyasi polemik konusu olan veya fezleke düzenlenmesi aşamasında olan olaylara da dayanarak, “Davalı HDP, bölücü terör örgütü PKK/KCK/YPG’nin partisidir” yargısına varırken, HDP’li Sezai Temelli’nin siyasette de tartışma yaratan, HDP yönetimi ile Selahattin Demirtaş tarafından eleştirilen “muhatap İmralı” paylaşımını Mahkeme’ye eksik sundu. Başsavcı Şahin, Temelli’nin paylaşımındaki sadece şu bölümü mahkemeye aktardı:

“Kürt sorununun yegane muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP’dir. Ama asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır.”

Şahin, yazısında, Temelli’nin mesajının devamındaki, “Süreci tıkayan, toplumsallaştırmayan ve masayı deviren AKP çözümsüzlükten medet umarken bu anlayışın çıkmaz sokak olduğu artık görülmelidir” ibaresine yer vermemeyi tercih etti.

Başsavcı Şahin, yazısının bu bölümünde, henüz yargılaması yapılmaya başlanmayan Semra Güzel’in Volkan Boran ile çekilmiş fotoğraflarına da yer verdi. Başsavcı’nın, Güzel’in bu fotoğraflara ilişkin yaptığı açıklamalara yer vermemiş olması da dikkat çekti.

Roket saldırılarını PKK’ya bağladı

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin’in “delil” olarak sunduğu bir başka olay da geçtiğimiz yıl sonunda Gaziantep’in Karkamış ilçesine roket atılması oldu. Başsavcı Şahin, soruşturması henüz devam eden saldırının PKK tarafından yapıldığı yargısını Anayasa Mahkemesi ile şöyle paylaştı:

“21/11/2022 tarihinde Suriye’nin Ayn El Arap bölgesindeki YPG’li teröristler tarafından Gaziantep ili Karkamış ilçesindeki sivil yerleşim yerlerine ve okula yapılan roketli saldırıda 5 yaşındaki bir çocuk ile 22 yaşındaki bir öğretmenin de bulunduğu 3 kişi hayatını kaybederken, 19 vatandaşımız da yaralanmıştır. Terör saldırısı sonrasında davalı partinin PKK/YPG’yi kınaması beklenirken, HDP Merkez Yürütme Kurulu’nca yapılan açıklamada; bu saldırının ‘savaş politikalarının somut göstergesi’ olarak nitelendirilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti devleti suçlu olarak gösterilerek hedef saptırılmak istenmiştir.”

Mali konular gizli tanıklara havale

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin PKK’ya mali kaynak aktardığına ilişkin iddialarını önemli ölçüde gizli tanık beyanlarına dayandırdı.

Başsavcı yazısında çok sayıda gizli tanık beyanına atıf yaparken, gizli tanıkların ifadelerinden vardığı yargıyı, Anayasa Mahkemesi ile şöyle paylaştı:

“İddianamemizin, dijital fihrist ek 1-25/Ek 24 şüpheli ifadeleri bölümünde yer verilen Gizli Tanık Ulaş, Kerem Gökalp ve Sami Baran’ın alınan beyanlarından anlaşıldığı üzere; HDP Genel Saymanı olacak kişinin doğrudan PKK/KCK tarafından belirlenerek KCK Genel Maliye Sorumlusu Cemal kod Murat Karayılan’ın onayı alındıktan sonra göreve başladığı…”

Yazıda ayrıca kod adları M68D68MÇKSTS21, CV23TY45UP78 ve KLMSLTK21DRLM22 olan gizli tanıkların mali konulara ilişkin beyanlarına da geniş yer verildi.

Özel Haber