Batman M Tipi Cezaevi'nde çıplak aramada önlük verilmiyor

Batman M Tipi Cezaevi'nde çıplak aramada önlük verilmiyor
TİHEK raporunda, Batman Cezaevi’nde mahkûm kabul odasında tek kullanımlık önlük ve terliklerin bulunmadığına değinildi. Mahkûmların iddialarına da yer verilen raporda, arama önlüğünün giydirilmediği de açığa çıktı.

Üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) cezaevi ziyaretine ilişkin raporları, ‘çıplak aramayı’ bir kez daha gözler önüne serdi. Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na getirilen mahkûmlara arama sırasında önlük bile verilmiyor.

Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik, geçen günlerde değiştirilmiş ‘çıplak arama’ yerine ‘detaylı arama’ ifadesi getirilmişti.

TİHEK raporlarında ne ‘çıplak’ ne de ‘detaylı’ arama ifadesi yer aldı. Yönetmelikte “Detaylı arama, hükümlünün utanma duygusunu ihlal etmeyecek şekilde ve görevli dışında kimsenin görmemesini sağlayacak tedbirler alınarak gerçekleştirilir. Arama sırasında hükümlüye tek kullanımlık giyim önlüğü verilir” denilmişti.

Ancak BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre, Batman M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na getirilen mahkûmlar için yönetmeliğin uygulanmadığı ortaya çıktı.

TİHEK raporunda, Batman Cezaevi’nde mahkûm kabul odasında tek kullanımlık önlük ve terliklerin bulunmadığına değinildi. Mahkûmların iddialarına da yer verilen raporda, arama önlüğünün giydirilmediği de açığa çıktı. Raporda, “Mahkûm kabul odasında yapılan inceleme esnasında 1 adet önlüğün odada asılı olduğu, özgürlüğünden mahrum bırakılanların kabul işlemlerinde kullanılmak üzere tek kullanımlık önlük ve terliklerin bulunmadığı gözlemlenmiştir” denildi. Ayrıca bu cezaevinde, annesinin yanında kalan 3 çocuğun bulunduğu da belirtildi. Raporda, mahkûmların kurumda yaşanan isyan olayı nedeniyle bazı infaz koruma memurlarının zaman zaman gurur kırıcı ve küçük düşürücü sözler sarf ettiğine yönelik ifadelerine yer verildi.

Gündem