Batman'da Cumartesi Anneleri 95 hafta sonra İnsan Hakları Anıtı önünde...

Batman'da Cumartesi Anneleri 95 hafta sonra İnsan Hakları Anıtı önünde...
Batman'da Cumartesi Anneleri, 95 hafta sonra yeniden Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek kayıplarının akibetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi öncülüğünde Cumartesi Anneleri ile birlikte düzenlediği “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemi 500’üncü haftasında girerken anneler 95 haftanın ardından yeniden Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Cumartesi Anneleri, 
 4 Kasım 2016 tarihinde OHAL gerekçesiyle gelen yasak nedeniyle  95 haftadır anıt önünde bir araya gelemiyordu.  

YASAKLARIN ARDINDAN ANIT ÖNÜNDE BİR ARAYA GELDİLER 

Nasıroğlu İş Merkezi’nde bulunan şube binasından İHD önlükleri ile çıkarak sessiz yürüyüş gerçekleştiren kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı.  “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Batman Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan’ın da yapılan eyleme destek verdi. İlk olarak İHD Batman Şubesi Eş Başkanı Devran Yıldız konuştu. 500 haftadır yaz kış demeden bir araya geldiklerini ve ailelerin taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Yıldız, yasakların ardından yaptıkları başvurularının yanıtsız kalmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Yıldız konuşmasının ardından ise İHD Batman Şubesi Yunus Bağış basın açıklamasını gerçekleştirdi. 

‘KAYIPLARIMIZI UNUTMAYACAĞIZ’

Cumartesi Anneleri’nin mücadelesinin 500 haftadır yaz kış ve yasaklar demeden devam ettiğine dikkat çeken Bağış, Cumartesi Anneleri’nin tarihini anlattı. Türkiye’de gözaltında zorla kaybedilen kişilere ait onlarca dosyanın iç hukukta bir sonu alınmadığı için failler açısından koruyucu ve teşvik edici bir olgu olan cezasızlıkla sonuçlandığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemelerine taşındığını belirten Bağış, kayıp iddialarının etkin ve şeffaf soruşturulmadığını ve Türkiye’nin de buna mahkûm edildiğini söyledi. İktidarın ise buna karşı bir şey yapmadığı değerlendirmesinde bulunan Bağış, İktidar ne AİHM kararlarını ne Birleşmiş Milletler’in Kayıplar Sözleşmesini imzaladığına dikkat çekti. Bağış açıklamalarına şu sözler ile son verdi: Gözaltında kayıplara karşı mücadele yürüten bizler hakikat adına, adalet adına, vicdan ve insanlık onuru adına mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bir Cumartesi Annesi’nin dediği gibi ‘Adalet, adaletsizliğin saltanatını yeninceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.’ Kayıplarımızı unutmayacağız. Gözaltında kaybedilen insanlarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Gündem