Sokakların kaderini de duvarların renklerini de değiştiren kadınlar

Sokakların kaderini de duvarların renklerini de değiştiren kadınlar
Batman’ın en eski mahallerinden biri olan Kısmet Mahallesi'nin kaderi Yıldız Tüzer ve arkadaşlarının fırça darbeleriyle renklendi. Uyuşturucu satılan sokaklar şimdi kadınların işlediği resimlerle rengarenk.



Batman’ın en eski mahallerinden biri olan Kısmet Mahallesi, dar sokakları size Diyarbakır’ın Bağlar Mahallesi’ni anımsatırken mahallenin eski oluşundan ve geçmişten günümüze belediye yönetimlerinin ise yeterli hizmet vermedi. Cadde ve sokaklarının yanı sıra alt yapısı da eskiyen mahalle kentin en yoksul mahallerinden biri aynı zamanda. Uyuşturucunun rahatlıkla sokak aralarında satılması ve çevrede bulunan metruk yapılar nedeni ile dahi kimi zaman gündüzleri gezerken içinizi ürpertecek bir mahalleydi. Taki, 37 yaşındaki Yıldız Tüzer, çocukluk hayali olan resim tutkusunu rutubet kokulu dar sokakları renk cümbüşüne çevirene kadar…



Halk Eğitim Merkezi’nde uzun bir dönemdir kuaför eğitmenliği yapan Yıldız, çocukluğunda resme ilgi duymuş fakat imkanlar nedeni ile resimle yeterince ilgilenememiş. Pandeminin yurt genelinde yayılması ile birlikte işe de gidemeyen Yıldız, pandemiyi ise fırsata çevirmek istemiş. İlk iş aldığı ilk fırça ve boyalar ile kendi evinin küçük avlusunu boyamaya ardından ise sokak duvarını boyamış. Çocukların ise evinin önünde sek sek oynaması için ise güzel bir desen çizerek alışagelmiş bir görüntünün dışına çıkmayı hedeflediğini söylüyor. Pandemi’nin ilk aylarının ardından sokak yasakları sona erip “1 Haziran normalleşme” süreci ile birlikte ise Batman’da vaka sayıları artmaya başlayınca ise mahalle sakinlerinin de desteği ile çocukları yanına alan Yıldız Tüzer, Kısmet Mahallesi’nin 8’inci Sokak’ını boyamaya başladı.

Mahallede uyuşturucu içenlerin ve satanların son yıllarda arttığını bilen mahalle sakinleri ise çocuklarını korumak ve kollamak amacıyla ve kötü alışkanlıkların edinilmemesi amacıyla da Yıldız’a desteklerini artırdı. Kısa sürede pandemiye karşı farkındalık yaratmak için çeşitli imgeler ve çocukların seveceği ikonlar duvarları süslemeye başladı. Diğer yandan da kadın şiddetine karşı farkındalık oluşturmak, Hasankeyf’in su altında bırakılan tarihi zenginliklerinin yanı sıra Munzur Vadisi’nde yaşanan doğa tahribatına ve farklı konularda farkındalık oluşturmak için çizimler sokaklara yapıldı. Hat sanatından kuş resimlerine kadar birçok renkli simge duvarlarda yer alırken Yıldız, bu süreçte ise uyuşturucu içenlerin mesken edildiği binanın ise yıkılması ve çocuklara oyun alanı yapılması amacıyla girişimlerde bulundu. Bina yıkıldıktan sonra ise çocukların top oynadığı çakıllı bir alana çevrilirken mahalle sakinlerinin park talebi ise halen yerine getirilmedi. Yıkılan alana ise Yıldız ve arkadaşları ise çeşitli resimler de çizmeyi ihmal etmeyerek duvarların gri görüntüsünü renklendirdi.

8’inci sokaktan 12inci sokağa kadar tüm sokakları renk cümbüşüne çeviren Yıldız ve arkadaşları ise kısa sürede dernekleşmeye gitti. Biri erkek 19 kadının çabaları ile Batman Sokak Sanatı Derneği’ni kurulurken diğer yandan da çalışmalarını büyütmek amacıyla da projeler geliştirmeye başladı. Ellerindeki kıt imkanlar ile yeni şeyler üretmek ve çalışmalarını büyütmek istediklerini anlatan Yıldız, “Amacımız kadınların her şeyi başarabileceğini bir kez de kendi penceremizden gösterebilmek” diyor. İmkanlarının kısıtlı olduğunu dile getiren Yıldız, kadınları dayanışma göstermeye de davet ediyor.


Yıldız’ın en büyük destekçileri ise dört çocuk annesi Bahar İnsel ile 21 yaşındaki Hatice Yargı olduğunu anlatıyor. Dört çocuk annesi Bahar, ilk başta çekindiğini fakat kendisinin de çocukken resim öğretmeni olmak istediğini fakat imkanlar nedeniyle bu hayalini gerçekleştiremediğini arkadaşı Yıldız’ın ise bu hayalini gerçekleştirmek için imkan sağladığını anlatıyor. Önceleri tanıdıkları tarafından yadırgandığını anlatan Bahar, konuşmalara aldırış etmeden “Kadınlar isterse yapar” diyerek yoluna devam ettiğini ve edeceğini söyleyerek yaptıklarının da bunun kanıtı olduğunu belirtti. 21 yaşındaki Hatice de benzer kaygıları yaşadığını fakat kadınların birlikte güçlü olduğunu ise birlikte çalışmaya başladıktan sonra tekrar anladığını dile getiriyor.

Kadınlara yönelik şiddetin ve cinayetlerin gün geçtikçe arttığını dile getiren Hatice, şiddeti acizlik olarak yorumlarken diğer yandan da kadınların bunlar ile değil başarı öyküleri ile öne çıkması gerektiğinin de altını çiziyor. Yıldız, Hatice ve Bahar Batman’da uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze uğramasının ardından yaşamına son veren İpek Er’in aslında bir cinayette yaşamını yitirdiğini ifade ederek onun anısını yaşatmak amacıyla hat sanatı ile bir kadın figürü mor renkler ile çizdiklerini anlattı. Kadına yönelik şiddete karşı da farkındalık oluşturmak için çocukların küçükken eğitilmeye başlanması gerektiğini vurgularken yaptıkları çalışma ile buna katkılarının olmasının kendilerini de sevindirdiğini belirtti.

Önceden sokaklarda insanların tek başına geçerken tedirgin olduğunu kadın elinin bir kente değdiği zaman neler olacağını herkese gösterdiklerini şimdi ise birçok kişinin bu mahalleye özellikle geldiğini belirten Yıldız, Hatice ve Bahar tüm dünyadaki kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladıklarını, dayanışma beklediklerini ve herkesi mahallerine davet ettiklerini söyledi.





Gündem