BBC 100 Kadın 2022: Listede bu yıl kimler var?

BBC 100 Kadın 2022: Listede bu yıl kimler var?
Liste, 2022'de dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışmaların merkezinde kadınların rolünü gösteriyor.

BBC, 2022'de dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını listesini açıkladı. BBC Türkçe'deki haberde şu ifadeler yer aldı: "Bunlar arasında Billie Eilish gibi küresel müzik fenomeni, Ukrayna'nın 'First Lady'si Olena Zelenska, aktris Priyanka Chopra Jonas ve Selma Blair, 'Rus popu çariçesi' Alla Pugacheva, İranlı tırmanma sporcusu Elnaz Rekabi, üç adım atlamada rekor sahibi atlet Yulimar Rojas ve Ganalı yazar Nana Darkoa Sekyiamah gibi isimler bulunuyor.

Bu yıl 100 Kadın sezonunun 10'uncu yılı. Bu nedenle son 10 yılda kaydedilen gelişmeleri gözden geçiriyoruz. Kadın lider sayısı artmış ve 'MeToo' hareketi gibi kadın hakları bakımından önemli adımlar atılmış olsa da, dünyanın birçok ülkesinde kadınlar hâlâ alınacak çok yol olduğu kanısında.

Liste, 2022'de dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışmaların merkezinde kadınların rolünü gösteriyor: İran'da değişim talep eden kadın protestocular, Ukrayna ve Rusya'daki çatışma ve direnişin kadın yüzleri gibi."

Dilek Gürsoy da listede

Doktor Dilek Gürsoy da listede şöyle yer alıyor: "Almanya'da Türk göçmen bir ailenin çocuğu olarak doğan Dr. Dilek Gürsoy, önde gelen bir kalp cerrahı ve yapay kalp uzmanı. Almanya'da Forbes dergisi ona kapağında yer vermiş ve Avrupa'da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah olarak övgüyle söz etmişti.

On yılı aşkın bir süre yapay kalp üzerine araştırmalara öncülük etti. Bunu, organ bağışı oranının düşük olması nedeniyle organ nakline alternatif arayışıyla ve özellikle kadın anatomisine odaklanarak yaptı. Hayat hikayesini kitaplaştırdı ('Buradayım Çünkü İyiyim'). Şimdi de özel kalp kliniğini açma sürecinde."

Haberin tamamı

Gündem