İngiliz basını: Boris Johnson istifa kararı aldı

İngiliz basını: Boris Johnson istifa kararı aldı
İngiliz basını, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifa kararı aldığını duyurdu.

Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkındaki cinsel taciz iddialarını gözardı etmekle suçlanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, partisi içinden gelen istifa baskılarına daha fazla direnemedi.

Johnson, en az iki bakan dahil 50'ye yakın hükümet görevlisinin kendisine tepki olarak istifa etmesi sonrasında görevi bırakma kararı aldı.

'BAŞBAKANLIĞI SONBAHARA KADAR SÜRDÜRECEK'

Özerk yayın kuruluşu BBC dahil bir dizi medya kuruluşu, Johnson'ın bugün istifa edeceği bilgisini okuyucularıyla paylaştı. Haberlere göre Johnson, bugün Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa edecek, başbakanlık görevini ise sonbahara kadar sürdürecek.

Bu yaz Muhafazakâr Parti liderliği için bir yarış yapılması, partinin ekimdeki kongresine kadar da yeni başbakanın belirlenmiş olması planlanıyor.

48 SAAT ÖNCE ATADIĞI MALİYE BAKANI DA İSTİFA ÇAĞRISI YAPTI

İngiltere'de son olarak, Johnson'ın istifa eden Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın yerine atadığı Nadhim Zahawi'den de başbakana istifa çağrısı gelmişti. Zahawi, Twitter hesabından yayımladığı açık mektupta, ülkesine hizmet etmek için bu göreve atanmayı kabul ettiğini ama Johnson'ın istifa etmesi gerektiğini belirtmişti.

Savunma Bakanı Ben Wallace da Johnson'a istifa çağrısı yapmış ama kendisinin ulusal güvenlik adına istifa edemeyeceğini söylemişti.

SON KRİZİN SEBEBİ NE?

Johnson, Covid-19 pandemisi sırasında vatandaşların çok sıkı kurallara tabi olduğu dönemde partiler verdiğinin ortaya çıkması sonrası kendi partisi içinden de ağır eleştiri alıyordu. Johnson'a yönelik son tepki silsilesinin arka planında ise Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkındaki taciz iddiaları bulunuyor.

Geçmişte de benzer iddiaların merkezinde bulunan Pincher, hakkında yayımlanan haberlerden sonra istifa etmişti. Johnson da, geçmişteki iddialardan haberdar olmasına rağmen Pincher'ı bu göreve getirmekle suçlanıyor.

İngiltere Başbakanı'nın ofisi ilk açıklamasında "Johnson'ın geçmişteki taciz iddialarından haberdar olmadığını" savundu. Ancak Johnson sonrasında, üç sene önce Pincher hakkında bu tür bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul etti. Son olarak da, Pincher'a yetki verme kararından 'büyük pişmanlık' duyduğunu söyledi. Bu açıklamalar, başta iki bakan olmak üzere çok sayıda hükümet görevlisinin istifasını getirdi. İstifa eden yetkililer, hakkında taciz iddiaları bulunan bir ismi yüksek görevlere getiren Johnson'a bir lider olarak güvenemeyeceklerini vurguladı. (Kısa Dalga)

Dünya