BBC muhabiri, Avrupa'da kokain taşıyan denizaltıya girdi: Yüzen bir tabut...

BBC muhabiri, Avrupa'da kokain taşıyan denizaltıya girdi:  Yüzen bir tabut...
BBC muhabiri, üç kişinin Atlas Okyanusu'nu geçerken içinde 27 gün ve gece geçirdikleri 'kokain denizaltısına' girip izlenimlerini yazdı.

Güney Amerika'dan Avrupa'ya kokain taşımakta kullanılan ilk "narko denizaltı"yı görmeye giden BBC Avrupa Muhabiri .Nick Beake, izlenimlerini aktardı. BBC Türkçe'de yayımlanan makalede "Bu 20 metre uzunluğunda karbon elyafından ve, evet sıkı durun, "ev yapımı" bir denizaltı" diyen Beake, izlenimlerini şöyle aktardı

"(...) Üzerine tırmanıp, yamuk yumuk görünen giriş kapağını açtım ve üç kişinin Atlas Okyanusu'nu geçerken içinde 27 gün ve gece geçirdikleri iç kabine indim.

Tıkış tıkış, havasız ve inanılmaz ilkel bir oda burası. Aracın gövdesindeki hafif çatlaklardan gün ışığı sızar gibi oluyor. Bir dümen, birkaç basit gösterge ve hala kontağın üstünde duran paslı bir anahtar.

Şyle bir göz attıktan sonra neden bunun bir yüzen tabut olduğuna kanaat getirdiğini anlayabiliyorsunuz.

Ne içtiler ne yediler?

Mürettebat Ekvadorlu iki kuzen ile eski bir boksör olan bir İspanyoldan oluşuyordu.

Yanlarında gıda olarak enerji yiyecekleri, balık konserveleri vardı. Tuvalet ihtiyacı için ise plastik torbalar kullanıyorlardı.

Yanlarındaki hemen bütün malzeme buydu. Tabi piyasa değeri 150 milyon doları bulan üç ton kokaini saymazsak. Fakat neredeyse bir ay süren bu gizli ve çileli misyon başarıyla sonuçlanmadı.

2019 yılı sonlarında başlayan denizaltı yolculuğu, İngiltere de dahil farklı ülkelerin polis teşkilatları tarafından izleniyordu.

Güç bela İspanya'nın Galiçya özerk bölgesi sahillerine yaklaşan mürettebat yakalanıp hapse atıldı.

Operasyondan geriye kalan


Uluslararası uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele tarihine geçen bu olaydan ise geriye İspanya'nın Avila kentindeki polis akademisinin otoparkında yatan bir denizaltı kaldı. Daha geçen ay yine İspanya'nın Galiçya sahillerinde bir denizaltı daha yakalandı.

Avrupa istikametinde yüzlerce ev yapımı denizaltının kullanıldığı düşünülüyor. Avrupa, ABD'den sonra en büyük kokain pazarı ve özellikle de Covid salgını dönemi sonrasında bu pazar hızla büyüyor.

BM, Avrupa kıtasındaki büyük başarısından sonra kokain kaçakçılarının Asya ve Afrika'ya yoğunlaşabilecekleri uyarısı yapıyor." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Dünya