BDDK kararı sonrası TCMB Başkanı Kavcıoğlu ihracatçılarla kredide yüzde 30 döviz satışı yükümlülüğünü konuştu

BDDK kararı sonrası TCMB Başkanı Kavcıoğlu ihracatçılarla kredide yüzde 30 döviz satışı yükümlülüğünü konuştu
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ihracatçılarla bir araya geldi. Toplantıda BDDK'nın reeskont kredisine yüzde 30 döviz satışı yükümlüğü kararı konuşuldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ihracatçılarla gerçekleştirdiği toplantıda reeskont kredileriyle ilgili bilgiler verdi.

Bloomberg HT’den Cemre Nur Karaca'nın haberine göre, Kavcıoğlu, reeskont kredilerinde yani son yapılan düzenleme ile getirilen yüzde 30 döviz satışı yükümlülüğüne açıklık getirdi.

Karaca'nın yazının bir bölümü şöyle:

"Yüzde 30 döviz satış yükümlülüğünün sadece uzun vadeli ve yeni açıklanan düşük maliyetli reeskont kredilerini kapsadığını belirten Kavcıoğlu, eski maliyetler ile reeskont kullanan ihracatçılar için bu yükümlülüklerin söz konusu olmadığını hatırlattı.

Toplantıda TL kredi kullanan ihracatçıların hesaplarındaki döviz varlıkları da tartışıldı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun bazı ihracatçıların bu durumu suiistimal ettiğini belirttiği vurgulandı. Ayrıca Kavcıoğlu’nun bazı şirketlerin döviz varlığı bulunmasına rağmen düşük maliyetli fonlama ile TL alıp bununla yine dövize döndüğü örnekleri aktardığı da ifade edildi.

Bu konuda ihracatçıları uyaran Kavcıoğlu’nun, faiz kararı metinleri ve enflasyon raporu sunumlarında olduğu gibi liralaşmanın önemine vurgu yaptığı belirtildi."

Ekonomi