BDDK'nın yeni kararı ne anlama geliyor: Döviz alımına pratikte yasak, bir nevi sermaye kontrolü

BDDK'nın yeni kararı ne anlama geliyor: Döviz alımına pratikte yasak, bir nevi sermaye kontrolü
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu TL kredi kullanımı için döviz varlığı sınırı getirdi.

Merkez Bankası’nın faizi 14'te sabit tutma kararı sonrası Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yeni kararlar geldi.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, dün şirketlerin TL satarak yurtdışında swap yapmasını kısıtlayan BDDK bugün de TL krediler için döviz varlığı sınırı getirdi.

Turhan'ın yazısının bir bölümü şöyle:

"BDDK’nın kararına göre şirketler TL kredi kullanmak istiyorlarsa BDDK’nın getirdiği sınır kadar döviz varlığı olmak zorunda. Sınır ise şirketlerin döviz varlıklarının 15 milyon TL’yi aşmaması. Eğer 15 milyon TL’yi aşıyor veya şirketin cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi varsa bu şirketler TL kredi kullanamayacak. 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredi kullanabilecek.

DÖVİZ ALIMINI YASAKLIYOR

Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketler kredi başvuru tarihinde mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarının aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirecekler. Ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL'yi aşmayacağını beyan ve taahhüt edecekler.

PİYASA NASIL ETKİLENECEK?

Bankacılık kaynakları kararın hem şirketlere neredeyse döviz alımını pratikte yasakladığı için bir sermaye kontrolü olarak yorumlanabileceğini hem de şirketlere döviz varlıklarını satma zorunluluğu getirdiğini vurguladı."

Ekonomi