Bekar erkek sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı İngiltere'yi karıştırdı

Bekar erkek sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı İngiltere'yi karıştırdı
İngiltere hükümeti, ülkeye Manş Denizi üzerinden gelen sığınmacıları Ruanda'ya gönderecek. Ayrıntıları bugün açıklanacak planın, ilk aşamada İngiliz yetkililerin 'kabul edilemez' addettiği, çoğunlukla bekar erkeklerle sınırlı olacağı belirtildi.

Göçmen yasalarını sıkılaştırma ve ülkenin sınırlarının kontrolünü 'geri alma' vaadiyle iktidara gelen İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Manş Denizi üzerinden gelen sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi planladığı açıklandı. İngiltere, ülkeye yerleşme umuduyla Manş Denizi'nden geçen sığınmacıların bir kısmını alması için 7 bin 300 kilometre uzaktaki Ruanda ile anlaşma imzalayacak.

İŞÇİ PARTİSİ: ETİK DIŞI

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, anlaşmayı imzalamak için bugün Ruanda'ya giderken, plana muhalefetten ve insan hakları kuruluşlarından tepki yağıyor. Mülteci örgütleri girişimin 'acımasız' olduğunu vurgularken, geri adım atılması için çağrıda bulundu. İşçi Partisi planı "işe yaramaz, etik dışı ve insafsız" olarak nitelerken, Liberal Demokratlardan da 'pahalı ve etkisiz' tepkisi geldi.

RUANDA'YA YERLEŞEBİLECEKLER

Henüz tüm ayrıntıları açıklanmayan planın, bekar erkekler için geçerli olacağı öngörülüyor. BBC, yeni uygulamanın ilk aşamada İngiliz yetkililerin 'kabul edilemez' addettiği, çoğunlukla bekar erkeklerle sınırlı olacağını yazdı. Öneriye göre, bu kişilerin sorumluluğunu Ruanda alacak, sığınma süreci bu ülkenin yasalarına göre gerçekleştirilecek ve kabul edilen kişiler, Ruanda'da uzun vadeli olarak kalabilecek.

AF ÖRGÜTÜ: ŞOKE EDİCİ DERECEDE KÖTÜ TASARLANMIŞ BİR FİKİR

Ruanda hükümetinden yapılan açıklamada da, göçmenlerin "Ruanda yasaları çerçevesinde tam koruma, istihdama eşit erişim, sağlık hizmetine kaydolma hakkına sahip olacağı" belirtildi. İngiltere İçişleri Bakanlığı ise ülkenin mevcut iltica yasasının bu planı uygulamak için yeterli olacağını savundu. Ancak plana karşı çıkanlar, önerinin yasal olmadığını vurguluyor. Aynı zamanda, yıllık maliyetin ilk 120 milyon sterlinlik ödemeden çok daha yüksek olacağı da belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü de planın daha fazla acıya yol açacağı ve devasa miktarda kamu parasını boşa harcayacağını vurguladı. Örgüt plan için "Şoke edici derecede kötü tasarlanmış bir fikir" nitelemesi yaptı.

AYRINTILARI JOHNSON AÇIKLAYACAK

Planın ayrıntılarını bugün Kent'te yapacağı konuşmada açıklaması beklenen Johnson'ın, "aşağılık insan kaçakçılarının Manş Denizi'ni ıslak bir mezarlığa çevirmesine karşı harekete geçilmesi gerektiğini" savunacağı belirtiliyor.

Geçtiğimiz sene, 28 bin 526 kişinin bu yolla İngiltere'ye geçtiği biliniyor. Bu sayı, 2020'de 8 bin 404 olarak açıklanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya