Bozdağ'dan 'süresiz nafaka' yanıtı: Önceliklerimiz arasında değil

Bozdağ'dan 'süresiz nafaka' yanıtı: Önceliklerimiz arasında değil
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul'da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili yargılamanın Suudi Arabistan'a nakledilmesinin yasaya uygun olduğunu söyledi. Bozdağ, 'süresiz nafaka' sorusu üzerine, "Şu anki önceliklerimiz arasında bu soruna ilişkin adım atmak yok" dedi.

İktidarın nafaka konusunda düzenleme hazırlığı kadın örgütlerinin tepkisini alırken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bakanlığımız süresiz nafaka sorununu görüyor" mesajı verdi ancak bu konunun öncelikleri arasında olmadığını söyledi. Bozdağ, Türkiye'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında öldürülmesine ilişkin davayı 7 Nisan’da görülen sekizinci duruşmada Suudi Arabistan’a devretmesine ilişkin de konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, A Haber'de "Kaşıkçı cinayerti tasvip edilemez, ilk müdahil olan biziz. Süreci bekleyeceğiz. Yargılamanın Suudi Arabistan'a nakledilmesi tamamen yasaya uygundur. Davanın naklinden sonra ismi geçen diğer sanıkları da yargılayacaklar. Yargılama Suudi Arabistan mahkemelerinde yapılacaktır. Burada Türkiye'nin yargı yetkisini devretmesi söz konusu değildir" dedi.

NAFAKA DÜZENLEMESİ

"Bir ay evli kalınıyor uzun süre nafaka ödeniyor" tartışmalarının hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Bir ay evlilikte ömür boyu nafakayı adil de doğru da hiç görmedim, görmüyorum da. Bunun adil olması ve hakkaniyete uygun olması son derece önemlidir. Bu konularda bakanlığın hazırlığı var, o hazırlıklar sürüyor, çözüm önerileri de var, onlar da somuta dönmüş durumda ama bu adımın zamanlaması konusunda zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bozdağ, "Bir gün evli kalana ömür boyu nafakayı benim vicdanım da kimsenin vicdanı da kabul etmez. Bunu haklı gören biri olduğunu da zannetmiyorum" ifadesini kullandı.

Nafakanın 1988'e kadar süreli olduğunu, bu dönemden sonra değişiklikle nafakanın süresiz talep edileceğinin Medeni Kanun'da yer aldığını anlatan Bakan Bozdağ, bu alandaki Yargıtay içtihatlarından bahsetti. Bozdağ, "Şu anda bakanlığımız bu sorunu görüyor, böyle bir sorunu Türkiye'nin var. Bu sorunla ilgili çalışmaları da bakanlığın var. Şu anki önceliklerimiz arasında bu soruna ilişkin adım atmak yok. Önceliklerimiz arasında yok" dedi.

'SOSYAL MEDYA MAHKEMELERİ GÖRÜYORUM'

"Türkiye'de sosyal medya mahkemelerinin olduğunu görüyorum" diyen Bozdağ, "Hakimler görevlerinde bağımsız-tarafsızdır. Kararlarını verirken anayasaya kanuna ve hukuka bağlı bir vicdani kanaatle karar verirler. Sosyal medya böyle yazıyor, falancı gazeteci böyle yazıyor filan yorumcu böyle diyor. Eğer hakim ona bakarsa dosyayı unutur, bu sefer anayasadan uzaklaşan bir vicdanla bambaşka bir karar ortaya çıkar. Hakimin vicdanı anayasaya bağlıysa rahattır. Kamuoyunun tatmin etme duygusuna bağlıysa o vicdan rüzgarın önündeki yaprak gibidir. Ne hakkı ne de hakikati tespit edip hakikati sahibine teslim edemez" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem