Belçika tam zamanlı işte mesaiyi haftada 4 güne düşürdü: Maaş aynı kalacak

Belçika tam zamanlı işte mesaiyi haftada 4 güne düşürdü: Maaş aynı kalacak
Belçika’da tam zamanlı bir işte haftada 5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye olanak sağlayan yeni düzenleme 20 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Belçika’da hükümetin haziran ayında kabul ettiği yeni iş gücü anlaşması, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tam zamanlı bir işte haftada 5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye olanak sağlayan ve 'daha iyi bir iş-yaşam dengesi' sağlamayı amaçlayan yeni düzenleme 20 Kasım’da başlıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre düzenleme, kamu sektöründeki daha farklı çalışma koşulları nedeniyle daha çok özel sektör mensuplarını kapsıyor.

Belçikalı kamu yayıncısı VRT’ye göre, bilişim sektöründen, metal ve gıda sektörüne kadar hemen hemen her kesimden çalışan bu mevzuat kapsamında yer alıyor.

Haftada 5 yetine 4 gün mesai talebi çalışanların isteğine bağlı olacak. İşveren bu konuda herhangi bir zorlamada bulunmayacak. Çalışanlar, 4 günlük mesai talebi için yazılı olarak başvuru yapacak. Talebi yerine getirmeyi reddeden işveren, bu reddini yazılı olarak gerekçelendirerek, 1 ay içinde çalışanı bilgilendirecek.

Çalışanın talebi, işveren açısından olumsuz bir muameleye yol açmayacak ve kesinlikle işten çıkarılma veya sözleşme feshine neden olmayacak.

Çalışanların maaş ve sosyal hakları aynı kalırken, günlük yemek fişi sayısı ile yol paralarında değişiklik olabileceği belirtiliyor. Çalışanlar, haftalık 4 günlük çalışma döneminde gönüllü fazla mesaiye kalamayacak.

Çünkü hükümete göre fazla mesai, iş ve özel hayat arasında daha iyi bir denge kurmayı hedefleyen uygulamanın amacına aykırı.

Dünya