Belçika'da oy kullanma yaşı 16'ya düşürüldü

Belçika'da oy kullanma yaşı 16'ya düşürüldü
Avrupa parlamentosu milletvekillerinin belireneceği 2024 yılındaki seçimler için Belçika'da oy kullanma yaşı 16'ya düşürüldü.

Avrupa Gençlik Forumu'ndan Laura Mason, girişimin gençlerin siyasetle ilgilenmesi için önemli bir aşama olduğunu belirtti. Belçika'da 16 ve 17 yaşlarındaki 270 bin genç seçmenin oy vermek için sandık başına gitmesinin önü açıldı.

euronews.com'daki habere göre Mason "Eğer gençlerin gerçekten demokrasimizle ilgilenmesi gerektiğine inanıyorsak, o zaman siyasi partilerde daha fazla genç insanlara yer verilmesi, siyasi güce sahip konumlara daha fazla gencin getirilmesi ve siyasette gençlerin görüşlerinin daha ciddiye alınması gerek." diye konuştu


AB'ye üye ülkelerin genelinde 18 yaş ve üzerindekiler oy verme hakkına sahip. Ancak bunun istisnaları var. Avusturya 2007de, Malta da 2018'de genel olarak oy verme yaşını 16'ya, Yunanistan ise 17'ye düşürdü.

Almanya'da ise bu yılın başlarında Avrupa seçimlerinde oy kullanma hakkı 18 yaşından 16'ya indirildi. Yeni değişiklikle Belçika da Almanya'nın izinde bir adım atmış oldu. (Kısa Dalga)

Dünya