"Belediye eliyle insan kaçakçılığına" önlem: Yerel yönetimlere hizmet pasaportu verilmeyecek

"Belediye eliyle insan kaçakçılığına" önlem:  Yerel yönetimlere hizmet pasaportu verilmeyecek
Belediye aracılığıyla yurtdışına gidip dönmeme vakaları üzerine İçişleri Bakanlığı, yerel yönetimlerde görevlendirilenlere verilen hizmet pasaportlarının dağıtılması durduruldu.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni  bir düzenleme yapılıncaya kadar yerel yönetimlerce görevlendirilen kişilere verilen hizmet pasaportlarının dağıtılmayacağı duyuruldu.

Açıklamada, "Mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştur" denildi. 

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin organizasyonu ile Almanya'ya giden 43 kişinin geri dönmemesi ile ortaya ve başka belediyelerde de benzerlerinin yaşandığı iddiaları üst üste ortaya atılan toplu iltica olayları muhalefetin tepkilerine neden olmuştu. İçişleri Bakanlığı, soruşturma başlatarak, ilgili Vali Yardımcısı, Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ve 2 kamu görevlisi toplam 4 kişinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasınnda hizmet pasaportlarının kimlere verileceğinin 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/B maddesinde düzenlendiği belirtildi. Hizmet damgalı pasaportların, bu Kanun gereğince kendilerine 'diplomatik' veya 'hususi' damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile dış memleketlerde vazifeye alındıklarında verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca, "Son günlerde benzer şekilde gündeme gelen diğer yerel yönetimler hakkında da inceleme ve soruşturma çalışmaları devam etmekte olup, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 16 Nisan 2021 tarihli yazısıyla suistimallerin önlenmesi amacıyla tedbirleri arttırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştur" denildi.

DHA

Gündem