Bergama köylüleri Katar'a satılacağı iddia edilen arazilere buğday ve arpa ekerek eylem yaptılar

Bergama köylüleri Katar'a satılacağı iddia edilen arazilere buğday ve arpa ekerek eylem yaptılar
İzmir'in Bergama İlçesi'nde 832 dönüm büyüklüğündeki 19 tarlanın AKP'li belediye tarafından satışa çıkarılmasına köylünün tepkisi dinmiyor. Köylüler, satışa çıkarılan tarlaları traktörleriyle sürüp arpa ve buğday ekti.

İzmir'in Bergama İlçesi'nde toplam 832 dönüm büyüklüğündeki 19 tarlanın belediye tarafından satışa çıkarılmasına köylünün tepkisi dinmiyor. AKP'li Belediye Başkanı Hakan Koştu ve satış kararını destekleyen MHP'ye "Köylünün ata toprağını satmayın" diye seslenen köylüler, satışa çıkarılan tarlaları traktörleriyle sürüp arpa ve buğday ekti. Kadıköy Muhtarı Orhan Tural, "Bir gecede 70 traktörle satılacak yerlerin hepsini ektik. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız" derken, köylüler satış kararını alkışlarla protesto etti. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "Köy malları Katar'a mı verilecek?" sorusunu yöneltmişti.

Bergama İlçesi'nde 6360 sayılı Bütünşehir Yasası’yla birlikte mülkiyeti Bergama Belediyesi'ne devredilen vakıf arazileri, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile satışa çıkarıldı. Toplam 831 bin 938,56 metrekare (yaklaşık 832 dönüm) büyüklüğündeki 19 verimli tarım arazisinin satışa çıkarılması Bergama köylüsünün tepkisini çekti. 50 milyon TL değer biçilen arazilerin satışından elde edilecek gelirle yol yapacağını açıklayan Bergama Belediye Başkanı AKP'li Hakan Koştu ve kararı destekleyen MHP'ye bir çağrıda bulunan Bergama köylüsü, "Atalarımızdan kalan bu toprakları satmayın" çıkışını yaptı.

Daha önce, satış kararının alındığı meclis toplantısının önünde de açıklama yapan Kadıköy, Çitköy, Aşağıkırıklar, Ferizler, Çamköy, Sarıdere köylerinin muhtarları ve köylüleri bu kez dikkat çeken bir protesto gerçekleştirdi.

Bergama köylüleri, kırsal Kadıköy Mahallesi'nde satış kararı alınan arazileri traktörleri ile sembolik olarak sürerek, arpa ve buğday ekti. Satış kararını alkışlarla protesto eden köylülerden bazıları gözyaşlarına hakim olamadı.

Bu topraklar bizim

Çitköy Muhtarı Zeki Boz, “Benim köyüm 1453 yılından bu yana Osmanlı vergi defterlerinde kayıtlı olan bir köy. Dolayısıyla atalarımız bizim bildiğimiz 1453 yılından bu yana, bu toprakların sahibi olmuş, camilerin ibadete açık olabilmesi için imam giderlerini, köyün bakım giderlerini bu topraklardan karşılamış. Bizler bu vakfedilen toprakların tekrar aynı amaçla kullanılmasını istiyoruz. Haraç mezat satılmasını istemiyoruz. Kamunun malı, kamuda kalsın. Hakkımızı yasal yollardan arayacağız” dedi.

Mazot alacak para yok

“Fil aç doymaz. Ne yapacak? Kadıköy’de satacak, Aşağıkırıklar’da satacak. Benim köyümde de 78 dekar var. Çok kıymetli bir arazi, zamanı gelince onu da satacaklar" diyen Muhtar Sezer, şöyle devam etti:
"Başkan Koştu'ya sorduk ‘açık ihale usulü ile satacağız’ dedi. Tabii ki öyle satacak. Bu köylünün hangisinin cebinde buraları alacak kadar para var? Köylüde mazot, gübre alacak para yok. Bunları alacak insanlar belli. Özellikle Kadıköy’de satılan topraklardan 30 aile ekmek yiyordu. Dört ile çarpsan 120 yapar. Bu kadar insanı aç kalmaya mahkum ediyorlar. Ne yapacaklar bu toprakları satınca? Bergama’da yol yapacak. Yapma kardeşim, yapma. Malımı satarak yol yapacaksan, ben istemiyorum. Babanın malını mı satıyorsun.”

Kadıköy Muhtarı Orhan Tural ise “Bu satış kararı meclisten geçince köylü bir karar aldı. Satılacak olan yerlerin hepsine bir gecede 70 traktör ile arpa ekti. Köylümüz bunu tepki amaçlı yaptı. Hakkımızı hukuki yollardan arayacağız” dedi.

Gözyaşlarına hakim olamadılar

Gözyaşlarına hakim olamayan kırsal Kadıköy Mahallesi sakini Hüseyin Uyanık da “Ben 55 yaşındayım ve çiftçi çocuğuyum. Böyle bir şey daha önce yaşamadık. Ağlayarak söylüyorum, bu yerlerin satılmasını istemiyorum. Dedemizden kalan mallarımızı, mahalle toraklarımızı satmasınlar. Ayıptır, günahtır. Biz nasıl geçineceğiz. 46 çiftçi aile buradan ekmek yiyor. Bu insanlara, bu ailelere ne olacak? Nereye gidecek, nasıl yaşayacak? Belediye bu insanların yaşamını karşılayabilecek mi?” diye tepkisini dile getirdi.
CHP ve İYİ Partili üyelerin ret oyu ve itirazlarına rağmen AKP ve MHP'lilerin oylarıyla Bergama Belediye Meclisi'nden geçen karara göre, arazilerin satışa çıkarılacağı kırsal mahalleler ve büyüklükleri şöyle:

"Aşağıkırıklar'da 2 adet toplam 56 bin 738 metrekare,
Ayaskent'te 1 adet 103 bin 133 metrekare,
Ertuğrul Mahallesi'nde 1 adet 23 bin 699 metrekare,
Çitköy'de 1 adet 85 bin 874 metrekare,
Dağıstan'da 3 adet 98 bin 849 metrekare,
Ferizler'de 3 adet 56 bin 586 metrekare,
Kadıköy'de 7 adet 328 bin 794 metrekare
Kurtuluş'ta 1 adet 78 bin 265 metrekare..."

Araziler Katar'a mı satılacak?

Bergama'da köylülerin ve sivil toplum örgütlerinin büyük tepkisini çeken bu satışlar, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray tarafından da birer soru önergesi ile TBMM gündemine getirilmişti.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı da olan Çıray, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a "Köy malları Katar'a mı verilecek?" sorusunu yöneltmişti.

Yaşam