Bergen'in yapımcı ve senaristi kadınlar da tehdit edildi: "Önlemlerimizi aldık, kendimizi iyi koruduk"

Bergen'in yapımcı ve senaristi kadınlar da tehdit edildi: "Önlemlerimizi aldık, kendimizi iyi koruduk"
Bergen filminin yapımcısı Mine Şengöz ile senaristleri Yıldız Bayazıt ve Sema Kaygusuz, çekimler sırasında tehdit edildiklerini söyledi. Bayazıt, "Hâlâ Bergen'i öldürmesinden pişmanlık duymadığını defalarca belirten faile mikrofon uzatılıyor. Bunu anlamıyoruz" dedi.

1982’de kezzaplı saldırı sonucu bir gözünü kaybeden ve Halis Serbest tarafından 1989’da 29 yaşındayken öldürülen Bergen'in hayatını konu alan film gösterime girdi. Ancak filmin fail Halis Serbest'in yaşadığı Kozan'da gösterilmesine izin çıkmadı. Bu konu tartışılırken filmin yapımcısı Mine Şengöz ile senaristleri Yıldız Bayazıt ve Sema Kaygusuz, çekim sürecinde tehdit edildiklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Yapımcısı Mine Şengöz, çekilmemesi yönünde aldığı tehditlere rağmen 'Bergen'i çekme konusunda "İnanın bir dakika bile böyle bir şey düşünmedim" dedi

Habertürk'ten Mehmet Çalışkan, yapımcı Mine Şengöz ile senaristleri Yıldız Bayazıt ve Sema Kaygusuz'la konuştu.

Mine Şengöz ile senaristleri Yıldız Bayazıt ve Sema Kaygusuz Habertürk’e verdikleri röportajda filmin ortaya çıkışından gösterime girdiği tarihe kadar olan süreçte yaşadıklarını anlattı.

ACILARIN KADINI DEĞİL GÜÇLÜ BİR KADIN

'Biz Bergen'i sosyolojik olarak çağdaşlarıyla buluşturmak, şarkı söyleme kudretini ve çok güçlü bir kadın olduğunu anlatmak istedik. Filmde 'acıların kadını'nı değil, çok güçlü bir kadının hikâyesini anlattık. Tek hedefi, tek amacı şarkı söylemek olan ve bu uğurda elinden geleni sonuna kadar yapan, şarkı söylemek için var gücüyle savaşan bir kadının hikâyesini anlatmak istedik. Arkadaşlarım ilk günden beri yanımdalar ve birlikte güçlü bir kadın hikâyesi anlattık.Üçümüzün de yaşadığı zorluk, Bergen'in aslında doğru anlaşılmaması ve doğru aktarılmasıyla ilgili olan dirençti. Yönetmenlere ya da paydaşlarımız olan kişilere Bergen’i doğru anlatmakla ilgili çok zor bir süreç geçirdik. Bütün bunların dışında, bu sürecin sonunda, doğru ekiple, anlaşılabilir hale geldiğinde çekime çıkabildik. Ezber bozduk, 'acıların kadını'nı anlatmak istemedik, çok güçlü bir karakter anlatmak istedik. Ki öyle olduğunu düşünüyoruz, o kısmın anlaşılmasıyla ilgili çok ciddi sorunlar yaşadık ama geçti ve hallettik.

TEHDİT EDİLDİK VAZGAÇMEDİK

Çekim sürecinde "tehditler aldıklarını" söyleyen Şengöz, "Ben kendi adıma konuşayım, hiç ürkmedim, hiç korkmadım, zaten o yüzden bu cümleyi kuruyorum, hayatta en büyük inadım 'Bergen' filmi oldu, gözümüzün bebeği, gözümüzün nuru, hiçbir zaman bir an bile vazgeçmedik" dedi.

Ölüm tehdidine rağmen hiç mi 'acaba vazgeçsek mi?' diye düşünmediniz?

Mine Şengöz: 
İnanın bir dakika bile böyle bir şey düşünmedim.
Sema Kaygusuz: Korkmak çok başka bir şey, Tabii ki korkarsın ama o korkuyla nasıl bir ilişki kurduğun önemli. Korku bizi ele geçirmedi. Bununla ilgili önlemlerimizi aldık, kendimizi iyi koruduk.

Ne gibi önlemler aldınız?

Yıldız Bayazıt: Hukuki önlemlerimizi aldık, başka ne yapabilirdik? Tedbirimizi aldık, işimizi tamamladık. Durumun zor kısmı, korkudan ziyade şiddet konulu bir çalışmada hem bizim hem de aile için, üstelik bazı ulusal kanallarda 32 yıl sonra yenilenmesine başka bir ifadeyle hortlamasına izin verilen şiddetti. Ki hâlâ Bergen'i öldürmesinden pişmanlık duymadığını defalarca belirten faile mikrofon uzatılıyor. Bunu anlamıyoruz.

Mine Şengöz: Biz bir yola çıktık ve oradan asla geri dönmeyi bir an bile düşünmedik. Ben bir koruma tutmadım, hiç öyle bir ihtiyaç hissetmedim. Sadece gerekli suç duyurularını yaptım, hepimiz için savcılığa suç duyurularında bulundum. Aynı zamanda arkadaşlarım Yıldız ve Sema adına da suç duyuruları yaptım. Bergen'in ailesi de kendi adına suç duyurularında bulundu. Çünkü kamuya açık bir biçimde tehdit edildik.

Tehdit devam ediyor mu?
Mine Şengöz: Şu anda devam eden bir şey yok. Suç duyurularımızdan sonra ifadeye çağırıldılar. Sonraki süreç için henüz şu anda net bir şey yok ama biz bir an bile vazgeçmeyi düşünmedik.
Ayrıca sadece biz değil, 32 yıl önce ölmüş Bergen’in ailesi de yeniden çok ciddi bir şiddete maruz kaldı. Çıkıp "Annesinin ölmediğini bilseydim o anda onu da öldürürdüm" dedi. 32 yıl içinde herhangi bir şey yapmamış, susmuş, sesini çıkarmamış bir aile, 32 yıl sonra yeniden şiddete maruz kaldı ve yeniden tehdide uğradı. 

RÖPORTAJIN TAMAMI

Gündem