Berhan Şimşek'in "Vali militan, kaymakam militan" sözlerine 301 davası

Berhan Şimşek'in "Vali militan, kaymakam militan" sözlerine 301 davası
CHP eski milletvekili ve sinema oyuncusu Berhan Şimşek hakkında, katıldığı bir televizyon programında kullandığı "Vali militan, kaymakam militan" sözleriyle ilgili iddianame hazırlandı. İddianamede Şimşek'in 2 yıla kadar hapsi istendi.

CHP eski milletvekili ve sinema oyuncusu Berhan Şimşek hakkında, katıldığı bir televizyon programında kullandığı "Vali militan, kaymakam militan" sözleriyle ilgili iddianame hazırlandı. İddianamede Şimşek'in Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine göre 2 yıla kadar hapsi istendi.

Berhan Şimşek, 22 Ocak’ta çıktığı bir programda "Vali militan, kaymakam militan, yargıçlar militan" sözlerini kullanmıştı. Şimşek, bir süre önce de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek ifade vermişti. Savcılığın konuya ilişkin yürüttüğü soruşturma tamamlandı. İddianamede, "militan" kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre, "bir düşüncenin, bir görüşün başarı kazanması için savaşan, mücadele eden kimse", "bir siyasal örgütün etkin üyesi" ve "mücadelesini zor kullanarak ve yasa dışı yollarla yapan taraftar" diye üç anlamının bulunduğuna dikkat çekildi. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin yürütme ve yargı organlarını temsil eden vali, kaymakam ve yargıçlara "militan" denmesinin, devletin ve devletin yargı organlarının illegal bir idari örgütlenme olarak algılanmasına sebebiyet vereceği savunuldu.

İddianamede, bu çerçevede de Berhan Şimşek’in "Vali militan, kaymakam militan, yargıçlar militan" sözlerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve devletin yargı organlarını aşağılama suçunu oluşturduğu ileri sürüldü. Şimşek'in bu suçtan dolayı da 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İçişleri Bakanlığı’nın müşteki olarak yer aldığı iddianame, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

 

Gündem