Beştaş: Siyasi sipariş davalarla seçimi alamazsanız

Beştaş: Siyasi sipariş davalarla seçimi alamazsanız
İmamoğlu, Fincancı, Gezi ve Kobani davalarını “siyasi sipariş davaları” olarak nitelendiren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Bu seçimi çoktan kaybettiniz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyon rakamlarının ardından açıklanan memur zamlarını hatırlatan Beştaş, “Vergilere yüzde 122 zam yapan iktidar, memura ve emekliye yüzde 30 zam yapıyor. Bunu büyük bir lütuf olarak sunuyor. Bu kadar akıldan ve izandan kopmuş bir iktidarla karşı karşıyayız. TÜİK veri hırsızlığı ile emekli ve memurun cebinden alıyor, alenen hırsızlık yapıyor. Erdoğan ise bu hırsızlığı kendisine fırsat kolluyor ve müjde kürsüsü kuruyor. Milyonların gözünün içine baka baka gerçek dışı söylemlerle siyasi bir rant şovu yapıyorlar. Bugün yapılan grup toplantısında da kelimenin tam anlamıyla bunu yaptılar” dedi.

“Bunlar müjde değil. Verilen zam kırıntısıdır” diyen Beştaş, şöyle konuştu:

“Bu tablonun yaratıcılarından, bu halkın beklentisi olduğunu düşünüyor iktidardakiler. Hayır, maval okumayın. Bu halkın sizden beklentisi yok. Siz de bunu gördünüz o yüzden son kez oy istiyorsunuz. Ama bu halk size fazlasıyla kredi verdi ve bu krediyi tamamen tükettiniz.”

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin sürekli büyümeden bahsettiğini söyleyen Beştaş, “Ama kimlerin büyüdüğünden söz etme gereği duymuyor. Mademki büyüyoruz, Türkiye’deki 16 milyonu aşkın memur ve emekliye yüzde 25, bugün de taksitle yüzde 30 zammı neden reva görüyorsunuz? Ama bankalar yüzde 500 kar açıklıyor. Yandaş sermaye kâr üzerine kâr ediyor. Doğrudur milyonlar sayısı sürekli artıyor ama artan açlık ve yoksulluk sebebiyle yoksulluk sınırı altında kalan milyonlardır. O 50 milyondan söz etmiyorlar. Tek boyutlu Türkiye çizimi aslında gerçeklerden de kopuştur” diye konuştu.

“Yandaş müteahhit projesi”

Beştaş, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin bir borçlandırma sistemi olduğunu ifade ederek, bugün açıklanan konut kampanyasını da değerlendirdi. Beştaş, “Vatandaşı tekrar borçlandırarak iktidara bağlamanın başka bir şekli de ‘Yeni Evim Kampanyası’ olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Bakan Nebati’nin “müteahhitlere Hazine destekli finansman imkanı” açıklamasını da hatırlatarak, “Yandaş müteahhit projesi olduğunu istemeden açıklamış oldu” ifadesini kullandı.

İmamoğlu, Fincancı, Gezi ve Kobani davalarına da değinen HDP’li Beştaş, “Siyasi rakiplerini devre dışı bırakmak için tam hız yargı darbesini devam ettiriyorlar. Siyasetleri kalmadı. Şebnem Korur Fincancı, Gezi, Kobani ve İmamoğlu davalarında olduğu gibi siyasi siparişlerle kararlar alınıyor” dedi.

“Yargılamaya da gerek yok onlara göre”

Kobani davasında mahkeme heyetinin, sorgular tamamlanmadan savcının mütalaasını hazırlamasına karar verdiğini hatırlatan Beştaş, şöyle devam etti:

“Neymiş efendim, sorgu yapmaya gerek yokmuş. Yargılamaya da gerek yok onlara göre. Artık mahkeme yargılama yapıyormuş gibi de yapmıyor. CMK’nin asgari ilkelerini bile dinlemiyor, uymuyor. Böyle ucube bir karar veriyor. Seçimden önce karar verin demişler. Yargıyı Saray’ın sipariş servisine çevirmişler. Böyle bir vahamet olabilir mi? Bunu söylerken, emin olun çok üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. Yargı bunlara alet olacak durumda olmamalı. Hukuk devletinin h’sinin olduğu bir devlette, böyle bir tartışmayı yapmak zuldür.

“Geçen hafta bileşenimiz DBP Eş Genel Başkanı tutuklandı, sadece siyaset yaptığı için tutuklandı. Tıpkı Demirtaş, Yüksekdağ ve Kışanak’ta olduğu gibi. Tabii ki bu AKP-MHP’nin seçim kampanyası, onu söylemeye bile gerek duymuyorum.

“Son sözüm şu; bu siyasi sipariş davalarla, cezalarla seçimi alamazsanız. Bu seçimi çoktan kaybettiniz. Ve bu kaybedişiniz o kadar hızlı ki artık çok hata yapıyorsunuz. İtiraflara başladınız, gitgide büyüyecek bu itiraflar biliyoruz. Bizim söylememize gerek bile kalmayacak.”

Gündem