Beyoğlu'ndaki patlamanın ardından hedef gösterilen avukat Jiyan Tosun: İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ı kınıyorum

Beyoğlu'ndaki patlamanın ardından hedef gösterilen avukat Jiyan Tosun: İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ı kınıyorum
Beyoğlu'ndaki bombalı saldırının ardından Zafer Partili Adem Taşkaya tarafından hedef gösterilen avukat Jiyan Tosun, destek istediği İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ın kendisini geçiştirdiğini söyleyerek "Bir meslektaşına bu şekilde sırt çevirmesi utanç verici" dedi.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde dün düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Adem Taşkaya, saldırının ardından saldırganın kaçma görüntüsünü paylaşarak "Taksim'deki hain saldırıyı yapan kişi Jiyan Tosun adında PKK'lı bir avukat" diye yazmıştı.

Taşkaya tarafından hedef gösterilen ve gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un avukat olan kızı Jiyan Tosun, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında yaşadıklarını anlattı.

"TEHDİTLER HAKARETLER AYNI ANDA GELMEYE BAŞLADI"

Patlamanın yaşandığı sırada müvekkilleriyle görüşen Tosun, "12 Ekim patlamasında Ankara garının önündeydim. 100 metre ötemde arkadaşlarım paramparça edildi. Canlı bombanın mağduru olarak yıllarca bunun psikolojisini yaşadım. Benim ofisim Beyoğlu’nda. Sokağın bitişiğinde bombalı eylem oldu. Ben müvekkillerimle görüşmeye gittiğimde bir çay bahçesinde oturuyordum" ifadelerini kullandı.

Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın aktarımına göre Tosun, "Birisi ihbarda bulunmuş. Ben bunu karakola gittikten sonra öğrendim. Yanımda iki Suriye vatandaşı vardı. İhbar yapan kişi, ‘iki tane Suriyeli var. Bir kadın onlarla oturuyor’ demiş. Karakolda yanıma geldiler ve Suriyelilerin kimlik tespiti yapacaklarını söylediler. Ben de hukuki desteğe devam edeceğimi söyledim. Yarım saat sonra böyle bir ihbar bilgisi olduğu söylendi. Daha sonra TEM’den birileri geldi. Bir anda bana yüzlerce telefon gelmeye başladı. Tehditler hakaretler bunlar hepsi aynı anda gelmeye başladı" şeklinde konuştu.

"HERKES BAŞINDAN SAVMAK İSTEDİ"

Tosun, 16 yaşındaki yeğeninin telefonunun dahi arandığını söyleyerek, “Aile bireylerine ait olan bütün telefonlarımız ele geçirildi. Bunu ancak resmi kurumlar yapar. Yeğenim arandı ve ‘Bombacısınız, öleceksiniz, yaşamayı hak etmiyorsunuz’ diyerek tehdit edildi. İşte o an olayını dehşetini anladık ve savcılığa gittik. Yargılandığım dosya bilgileri var içinde. Yengem arandı. Tehdit edildi. Savcılığa 'can güvenliğim yok' dediğimde bana 'polis karakoluna git' dedi. Karakola gittiğimizde tekrar TEM Şube geldi. 3 saat boyunca orada bekletildik. Bir avukat olarak şikayetimi almıyorlar. Herkes başından savmak istedi" ifadelerini kullandı.

"BARO BAŞKANINI KINIYORUM"

Tosun, tehditler sonrasında İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç’ı aradığını da belirtti. Aralarında geçen görüşmeleri aktaran Tosun, “'Hukuki destekte bulunurken bunlar başıma geldi. Can güvenliğim yok. Bana destek vermelisiniz' dedim. Bunu geçiştirdi. 'Bu konuda bir şey söyleyemem. Size destek verip veremeyeceğimi de söyleyemem. Kurulla görüşmem lazım' dedi. Ne zaman görüşeceğini ve dönüş yapacağını da söylemedi ve telefonu kapattı. Buradan kendisini kınıyorum. Bir meslektaşına bu şekilde sırt çevirmesi utanç verici" dedi.

EREN KESKİN: DÜN GECE 90'LARA DÖNDÜĞÜMÜZÜ HİSSETTİM

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ise, “Dün gece 90’lara döndüğümüzü hissettim. Bu haberi ilk yayan kişi Adem Taşkaya. Bu kendi kız çocuğuna istismardan hakkında soruşturma açılan biri. Bize göre birçok yüz kızartıcı suçla anılan kişi. Bu kadar suç olmasına rağmen böyle bir haberi özgürce yayıyor. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’a bakalım. 'Süleyman gel karşıma' diye açıkça tehdit eden biri. Küçücük bir tweet'le insanlar tutuklanırken Özdağ’a bir şey olmuyor. Bunlar bu yapının içinde güce sahip insanlar. Biz zaten insan hakları alanında mağdur edilmiş insanlarız. Bu mağduriyetimiz dün geceden itibaren üç katına çıktı" dedi.

Gündem