Biden 6 Ocak anma töreninde konuştu: Her şeyi seçime ilişkin yalanlar ateşledi

Biden 6 Ocak anma töreninde konuştu: Her şeyi seçime ilişkin yalanlar ateşledi
6 Ocak Kongre saldırısının ikinci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Biden, Amerika’da siyasi şiddetin yerinin olmadığını söyledi.

Eski Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre binasına girdiği 6 Ocak’ın yıl dönümü nedeniyle Beyaz Saray’da tören düzenlendi. ABD Başkanı Joe Biden, törende aralarında polis memurlarının da olduğu 14 kişiye Başkanlık Vatandaş Madalyası verdi.

6 Ocak Kongre saldırısının yıldönümü için düzenlenen törende konuşan Biden, “Her şeyi 2020 seçimine ilişkin yalanlar ateşledi. Ama iki yıl önce bugün demokrasimiz kazandı çünkü halk geri adım atmadı” dedi.

VOA Türkçe’nin haberine göre, 6 Ocak Kongre saldırısını Amerika’nın tarihindeki en karanlık dönemlerden biri olarak tanımlayan Biden, 6 Ocak Kongre saldırısının hala psikolojik etkisini yaşayan çok sayıda kişinin olduğuna dikkat çekti. Biden Amerika’da siyasi şiddetin yerinin olmadığını vurguladı.

Sabah saatlerinde de Kongre’de anma töreni düzenlendi. Törene Temsilciler Meclisi’nin görevden ayrılan başkanı Nancy Pelosi ve Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu yeni dönemde Demokratlar’ın lideri seçilen Hakeem Jeffries katıldı.

Cumhuriyetçi Parti’den katılımın olmadığı törende 6 Ocak Kongre saldırısında hayatını kaybeden polis memurlarının aileleri de yer aldı.

Eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın destekçileri, Demokrat Joe Biden’ın 2020 yılı seçim zaferinin onaylanacağı oturumu engellemek amacıyla Kongre binasına girdi. 6 Ocak Kongre saldırısında beş kişi hayatını kaybetti, 140’tan fazla polis memuru yaralandı.

Rakamlarla 6 Ocak Kongre Saldırısı soruşturması

Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan ve yedisi Demokrat ikisi Cumhuriyetçi üyeden oluşan dokuz üyeli özel komisyon saldırıyı soruşturdu.

18 ay süren soruşturma kapsamında kamuoyuna açık on oturum düzenlendi.

Binden fazla tanığın ifadeleri ve milyonlarca sayfalık belgelerle yürütülen soruşturma sonucu komisyon Trump’ın saldırıda doğrudan rol oynadığını belirterek, eski başkan hakkında suçlama getirilmesi tavsiyesinde bulundu.

En kapsamlı soruşturma

Adalet Bakanlığı’nın Kongre saldırısıyla ilgili açtığı soruşturma da bugüne kadar FBI’ın yürüttüğü en kapsamlı soruşturmalardan biri olarak kayıtlara geçti.

6 Ocak Kongre saldırısıyla bağlantılı olarak 50 eyalette toplam 950 sanık tutuklandı. Sanıklar federal binaya izinsiz girmekten isyana teşvik planına kadar çeşitli suçlardan yargılandı.

Adalet Bakanlığı’ndan saldırının yıldönümü haftasında yapılan yazılı açıklamada, saldırıdan sorumlu olanlara yönelik soruşturma ve kovuşturmanın “daha önce benzeri görülmemiş bir boyut ve hızda” devam ettiği belirtildi.

Dünya