Biden, İran'a karşı yaptırımları kaldırmayacak

Biden, İran'a karşı yaptırımları kaldırmayacak
ABD Başkanı Joe Biden, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın gereklerini yerine getirene kadar İran'a karşı uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmayacağını duyurdu.

BBC News Türkçe’nin haberine göre, CBS televizyonuna konuşan ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın tekrar masaya oturması için yaptırımların kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise Biden'ın açıklamaları öncesinde İran'ın nükleer anlaşmasının gereklerini uygulaması için önce ABD'nin ekonomik yaptırımları kaldırması gerektiğini dile getirmiş, bu politikanın geri döndürülemez bir karar olduğunu bildirmişti.  

Cuma günü kaydedilen ancak pazar akşamı Super Bowl'dan önce yayımlanan röportajda Biden, nükleer anlaşmanın tekrar devreye girmesi için çalışacağını, ancak önce İran'ın nükleer çalışmalarını gözden geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

Sunucunun, "Önce İran'ın uranyum zenginleştirmesini sona mı erdirmesi gerekir?" sorusuna Biden kafasını onaylar şekilde sallayarak yanıt verdi.

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, İran'a nükleer çalışmaları dolayısıyla getirilen ekonomik yaptırımları kaldıran anlaşmadan 2018 yılında çekilmişti. 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma kapsamında İran'a belirli bir kapasiteye kadar uranyum zenginleştirmesine izin verilmişti.

Dünya