Biden: İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi büyük hata olur

Biden: İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi büyük hata olur
ABD Başkanı Biden, Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğine inandığını ancak Filistin devletine giden bir yol olması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’yi işgalinin “büyük hata” olacağını söyledi.

Biden, CBS haber kanalında yayınlanan “60 Dakika” programında sunucu Scott Pelley’nin, “İsrail’in Gazze işgalini şu aşamada destekliyor musunuz?” sorusuna, “Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum” yanıtını verdi.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Hamas'ın Filistin halkını temsil etmediğini savunan Biden, “Bence İsrail'in Gazze'yi tekrar işgal etmesi hata olur” dedi.

ABD Başkanı, “Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğine inanıp inanmadığı” sorusuna ise “Tamamen ortada kaldırılmasına inandığını ancak Filistin devletine giden bir yol olması gerektiğini” söyleyerek cevap verdi.

Gazze’ye insani yardımın sağlanması gerektiğini de ifade eden Biden, İsrail’in Gazze ile ilgili “savaş kuralları” çerçevesinde hareket edeceği konusunda İsrail’e güveninin tam olduğunu söyledi.

Açıklamalarında İran’a çatışmayı tırmandırmama mesajı da veren Joe Biden, “Ortadoğu’daki çatışmalar nedeniyle ülkesine yönelik terör tehdidinin arttığını” ifade etti.

Biden, bölgeye savaş gemileri yollayan ülkesinin askeri birliklerine gerek olacağını düşünmediğini ifade ederken, İsrail’in Hamas’ın saldırılarının ardından tepkisinin haklı olduğunu savundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da dün CBS kanalında yaptığı açıklamada, "Bu çatışmanın tırmanması, kuzeyde ikinci bir cephenin açılması ve elbette İran'ın müdahil olması riski var" demişti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dün El Cezire’ye verdiği demeçte ülkesinin harekete geçebileceği uyarısında bulunarak, İsrailli yetkililere "Gazze'deki zulümlerine son vermezlerse İran'ın sadece gözlemci olarak kalamayacağı" mesajını ilettiklerini söylemişti. (Kısa Dalga)

Dünya