Biden petrol şirketlerine seslendi: Savaştan kâr elde etmeyi bırakın

Biden petrol şirketlerine seslendi: Savaştan kâr elde etmeyi bırakın
ABD Başkanı Joe Biden yüksek kârlar açıklayan petrol şirketlerine seslenerek, "Üretimi artırıp Amerikalıların maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olun" dedi.

8 Kasım'da yapılacak ara seçimlere kısa süre kala ABD Başkanı Biden, petrol şirketlerine seslenerek "Petrol endüstrisi Amerika'ya yatırım yapma ve Amerikan halkına destek olma sorumluluğunu yerine getirmiyor" ifadelerini kullandı. BBC Türkçe'nin haberine göre Biden aksi takdirde petrol şirketlerinin yüksek vergilerle karşılaşacağını söyledi.

Ukrayna'daki savaşa gönderme yapan Biden, petrol şirketlerinin "savaştan kâr elde etmeyi bırakmaları" çağrısında bulundu. Beyaz Saray'ın söz konusu önlemler için Kongre ile eşgüdümlü çalışma başlattığı da duyuruldu.

Konuşması sırasında Biden, "Bakın ben bir kapitalistim. Bunu önceden de söylemiştim. Şirketlerin adil kârlar elde etmesiyle ve bunu yatırım ve inovasyona çevirmesiyle hiçbir sorunum yok. Ama şu an olan şey bunun yanından bile geçmiyor" dedi.

Shell, bu yıl Nisan-Haziran döneminde kâr oranını önceki çeyreğe göre yüzde 26 arttırdığını ve rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

Hollanda ve İngiltere merkezli petrol ve doğal gaz devi, yılın ikinci çeyreğinde 11.5 milyar dolarlık kâr açıkladı. Exxon Mobil ve Chevron da yüksek kârlar açıklayan enerji devleri arasında.

İngiliz enerji şirketi British Gas’in sahibi Centrica da 2022’nin ilk yarısındaki faaliyetlerinden 1,5 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ise yaz aylarında dünyanın, ilk büyük küresel enerji krizine girdiğini söylemişti.

Dünya