Biden: Rusya, Birleşmiş Milletler'in temel ilkelerini yüzsüzce ihlal etti

Biden: Rusya, Birleşmiş Milletler'in temel ilkelerini yüzsüzce ihlal etti
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ile ilgili Birleşmiş Milletler'in temel ilkelerini "yüzsüzce" ihlal ettiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 77'nci toplantısında katılımcılara hitap ettiği konuşmasında Rusya ile ilgili sert açıklamalarda bulundu.

Biden, "Bu savaş, Ukrayna'nın bir devlet olarak var olma hakkını ve Ukrayna'nın bir halk olarak var olma hakkını ortadan kaldırmakla ilgilidir. Nerede olursanız olun, nerede yaşarsanız yaşayın, neye inanırsanız inanın. Bu, kanınızın donmasına neden olmalı. Amerika Birleşik Devletleri, bu savaşın, hepimizin imzaladığı şartlarla, adil şartlarla sona ermesini istiyor. Bir ulusun topraklarını zorla ele geçiremezsiniz. Bunun önünde duran tek ülke Rusya'dır. Ukrayna ile dayanışma içinde olacağız. Ukrayna, her egemen ulusa ait olan aynı haklara sahiptir. Rusya'nın saldırganlığına karşı dayanışma içinde olacağız” dedi.

"EGEMEN BİR DEVLETİ HARİTADAN SİLMEK İSTEDİ"

Biden, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ile ilgili "Açıkça konuşalım. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bir üyesi komşusunu işgal etti, egemen bir devleti haritadan silmeye çalıştı" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştirdiği konuşmasında Biden, "Ukrayna'nın işgali, açıkça söylemek gerekirse, bir kişi tarafından tercih edildi. Devlet Başkanı Putin Avrupa'ya karşı açıkça nükleer tehditler savuruyor ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimine dair sorumluluklarını pervasızca görmezden geldi. Rusya şimdi daha fazla askerin savaşa katılması çağrısında bulunuyor ve Kremlin Ukrayna'nın bir kısmını ilhak edebilmek için hileli bir referandum düzenliyor. Bu Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin son derece ciddi şekilde ihlalidir" ifadelerini kullandı.

"PUTİN, AVRUPA’YI NÜKLEERLE TEHDİT EDİYOR”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa’yı nükleer silahlarla tehdit ettiğini belirten Biden, “Başkan Putin, Avrupa'ya karşı açık nükleer tehditlerde bulundu ve nükleer silahların yayılmasını önleme sorumluluklarını pervasızca göz ardı etti. Şimdi Rusya savaşa katılmak için daha fazla asker çağırıyor ve Kremlin Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhak etmeye çalışmak için sahte bir referandum düzenliyor, bu BM tüzüğünün bir ihlalidir” dedi.

"ÇİN’LE ÇATIŞMA PEŞİNDE DEĞİLİZ”

Çin ile herhangi bir şekilde çatışma istemediklerini ifade eden Biden, “Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki rekabet hakkında doğrudan konuşmama izin verin. Birleşik Devletler değişen jeopolitik eğilimleri yönetirken makul bir lider olarak hareket edecek. Çatışma peşinde değiliz. Soğuk savaş peşinde değiliz. Hiçbir ulustan Amerika Birleşik Devletleri veya başka bir ortak arasında seçim yapmasını istemiyoruz. (DHA)

Dünya