Biden'dan Çin'e: Tayvan'ı korumak için askeri güç kullanırız

Biden'dan Çin'e: Tayvan'ı korumak için askeri güç kullanırız
ABD Başkanı Joe Biden, olası bir Çin işgalinde Tayvan'ı savunmak için askeri güç kullanacaklarını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi halinde askeri yanıt vereceklerini açıkladı. İlk Asya ziyareti kapsamında Japonya'da olan Biden, 'Tayvan'ı savunmak için güç kullanacaklarını' söyledi.

Biden, Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında bir gazeteciden gelen "Eğer Çin saldırıda bulunura ABD Tayvan'ı savunur mu?" sorusunu "Evet" diye yanıtladı. ABD Başkanı, "Verdiğimiz taahhüt bu. Tek Çin politikasına katılıyoruz. [Bu politikaya] ve ve o noktadan hareketle yapılabilecek anlaşmalara imzamızı attık. Fakat Tayvan'ın sadece güç kullanılarak alınması uygun değil" dedi. Biden, Çin'in böyle bir adım atmasını beklemediğini de ekledi.

ABD, Tayvan'a kendisini savunmasının gerektiği hallerde yardım etmesini öngören bir yasaya sahip. Bununla birlikte Washington, olası bir Çin saldırısı halinde Tayvan'ı korumak için askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına dair uzun zamandır net açıklamalar yapmayarak 'stratejik belirsizlik' olarak adlandırılan bir politika izliyor.

Dolayısıyla Biden'ın bu sözleri, "ABD'nin politikası değişiyor mu?" yorumlarına yol açtı. Beyaz Saray ise ABD Başkanı'nın basın toplantısının ardından, "Politikada değişiklik yok" açıklaması yaptı. Bir Beyaz Saray yetkilisi, "Başkan'ın da söylediği gibi, politikamız değişmedi. Başkan, tek Çin politikamızı, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrara bağlılığımızı tekrarladı. Aynı zamanda, Tayvan'la İlişkiler Yasası kapsamında, Tayvan'a kendisini savunması için askeri yardım vermeye bağlılığımızı da tekrarladı" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya