Biden'dan seçim öncesi öğrenci kredilerine af: 10 biner dolarlık borçlar silinecek

Biden'dan seçim öncesi öğrenci kredilerine af: 10 biner dolarlık borçlar silinecek
ABD Başkanı Joe Biden, 2020 seçimlerindeki kilit vaatlerinden birini yerine getirerek öğrenci kredilerinde 10 biner dolara kadar af getirileceğini açıkladı. Biden, üniversite mezunlarının borçları nedeniyle orta sınıf bir hayat yaşamakta zorlandığını belirterek, "Orta sınıfa yardım ettiğim için asla özür dilemeyeceğim" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, yaklaşan Kongre ara seçimleri öncesinde milyonlarca dolarlık bir öğrenci affı açıkladı. Biden, üniversite okumak için aldıkları krediyi hâlâ ödeyen milyonlarca kişinin 10 bin dolara kadar borçlarının silineceğini açıkladı.

Buna göre, her yıl 125 milyon dolardan az kazanan üniversite mezunlarının federal kredi borçlarından 10 biner dolar silinecek. En yoksul kesimler için verilen Pell Bursu'ndan faydalanan öğrencilerin de 20 biner dolarlık borcu af kapsamına alınacak.

ABD'de yaklaşık 43 milyon kişinin, federal öğrenci kredilerine toplamda 1.6 trilyonluk borcu olduğu tahmin ediliyor.

Yeni planın kasımdaki Kongre ara seçimleri öncesinde Demokratlara oy kazandırması beklenirken, Biden da 2020 başkanlık seçimlerindeki vaatlerinden birini yerine getirmiş oldu.

ABD Başkanı, af kararını açıkladığı konuşmasında bu adıma "özellikle pandemide ağır ekonomik darbe alan çalışan kesim ve orta sınıf aileler tarafından ihtiyaç duyulduğunu" söyledi. Yüksek gelirlilerin aftan faydalanamayacağını söyleyen Biden, Cumhuriyetçilerden gelen eleştirilere "Çalışan Amerikalılara ve orta sınıfa yardım ettiğim için asla özür dilemeyeceğim" dedi.

Biden, "İnsanlar nihayet o borç dağından çıkabilir" diyerek af sayesinde orta sınıf ailelere "nefes alma alanı" yaratacaklarını söyledi. Kendi babasının araba sattığı dönemde çocuklarının eğitim masraflarını karşılamakta zorlandığını belirten Biden, "Yük öyle ağır ki, mezun olduktan sonra üniversite diplomasının bir zamanlar sağladığı orta sınıf hayatına erişemeyebiliyorsunuz" diye konuştu.

Biden, selefi Donald Trump döneminde en zengin kesimin ve en büyük şirketlerin işine yarayan vergi kesintilerine dikkat çekerek, bu kişilerden özür dilemeyeceğini söyledi.

Öğrenci kredilerine af çıkarılması, bazı ekonomistler tarafından enflasyonu tetikleyebileceği gerekçesiyle eleştiri aldı. Kongre'deki bazı Cumhuriyetçiler de, Biden'ın borçları iptal etme konusunda yasal yetkisi olup olmadığını sorguladı.

Kredi affının ayrıntıları henüz açıklanmadı. (Kısa Dalga)

Dünya