Biden’den Erdoğan’ın da aralarında olduğu 40 ülke liderine İklim Zirvesi daveti

Biden’den Erdoğan’ın da aralarında olduğu 40 ülke liderine İklim Zirvesi daveti
ABD Başkanı Joe Biden, 22-23 Nisan’da ev sahipliği yapacağı İklim Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 40 ülke liderini davet etti.

 

ABD Başkanı Joe Biden, 22-23 Nisan’da ev sahipliği yapacağı İklim Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 40 ülke liderini davet etti.

 Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Liderler Zirvesi çevrimiçi yapılacak ve canlı yayında izlenebilecek.

Beyaz Saray, zirve sırasında ABD’nin, Paris Anlaşması altındaki katkıları kapsamında 2030 yılına kadar sera gazı salımını azaltmakla ilgili iddialı bir hedefi açıklayacağını kaydetti. www.amerikaninsesi.com’un haberine göre, açıklamada, şöyle denildi: “Başkan Biden, görevine başladığının ilk gününde ABD’yi Paris Anlaşması’na geri döndürme yönünde adım attı. Bundan birkaç gün sonra, 27 Ocak’ta da büyük ekonomilerin iklim kriziyle mücadeledeki çabalarını canlandırmak için yakında bir liderler zirvesi düzenleyeceğini açıkladı. Zirve, iklim konusunda daha güçlü eylemler sergilenmesinin aciliyeti ve bunun ekonomik yararlarının altını çizecek. Bu, Kasım ayında Glasgow’da yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) uzanan yolda bir kilometre taşı olacak.”

Xi Jinping ve Putin de davetli

Biden’ın zirveye, iklim konusunda güçlü liderlik gösteren, iklimin etkilerine karşı özelikle kırılgan olan ya da sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yenilikçi planlar hazırlayan diğer ülkelerin liderlerini de davet ettiği, ayrıca az sayıda iş dünyası ve sivil toplum liderinin de zirveye katılacağı bilgisi verildi.

Zirveye davetli diğer ülkeler arasında Kanada, Meksika, ABD’nin Avrupa ve Asya’daki müttefikleri, İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya ve Güney Afrika da yer alıyor.

 Başkan Biden gazetecilere yaptığı açıklamada, zirveye davet ettiği liderler arasında yer alan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bu konuda henüz konuşmadığını söyledi, “Ancak davetli olduklarını biliyorlar” dedi.

 Biden’ın 22 Nisan Yeryüzü Günü’nde ev sahipliği yapacağı zirve, iklim değişikliğini ana gündem maddelerinin başına çekme çabalarının bir parçasını oluşturuyor. Amerikalı yetkililer iklim değişikliğinin, ABD’nin aralarındaki birçok soruna rağmen Çin ve Rusya’yla işbirliği yapmasının mümkün olduğu alanlardan biri olduğunu ifade ediyor.

Gündem