Bilal Erdoğan'dan kariyer dersi: ODTÜ Fizik mezunu olduğun için iş teklifi mi bekliyorsun?

Bilal Erdoğan'dan kariyer dersi: ODTÜ Fizik mezunu olduğun için iş teklifi mi bekliyorsun?
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, gençlere 'kariyer dersi ' verdi. Erdoğan, "ODTÜ Fizik mezunu olduğun için iş teklifi mi bekliyorsun? ODTÜ fizik mezunu olan bir adamın yapamayacağı bir iş olmaması lazım yeter ki çalışmak istesin" dedi. Erdoğan diploma ve akademik başarının tek başına yeterli olmadığını, bunun yanında iş yerinde özellikle çalışkanlık, dürüstlük gibi hasretlerin önem taşıdığını anlattı.

Denizli Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen Ege Kariyer Fuarı’nda konuşan Bilal Erdoğan, iş yerinde dürüstlüğün çok önemli olduğunu belirterek, “Diploma ve akademik başarının tek başına yeterli değil” dedi.


Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda Pamukkale Üniversitesi tarafından Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Ege Kariyer Fuarı’na katılan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, öğrencilere kariyer önerilerinde bulundu.

Erdoğan'ın aktardıklarından satırbaşları şöyle:

“Amerika’da gerçekten çalışırsan kazanıyorsun. Çok motive ediyorlar. Yani şöyle düşünelim, işte ben Harvard’da okudum, Indiana Üniversitesi’nde okudum, bunlar Amerika’nın ilk elli hatta John Hopkins Üniversitesi ilk ondaki üniversite. Mesela ben filanca üniversitenin öğrencisi ya da mezunuyum, bu işi ben yapabilir miyim diye bir yaklaşım yok. İş var mı? Mezuniyetinize yakın işinizi bulana kadar başvurularınızı yapıyorsunuz. Gerekirse herhangi bir fastfood restoranında saatlik ücretle çalışıyorsunuz. Veyahut da bir AVM’de, bir dükkânda tezgâhtar olarak çalışıyorsunuz. Ya işte ben ODTÜ Fizik mezunuyum, böyle bir iş yapabilir miyim zihniyeti doğru değil. ODTÜ Fiziği bilerek söylüyorum; ODTÜ fizik mezunuyum, iki yıldır iş bulamıyorum. ODTÜ Fizik mezunu olduğun için iş teklifi mi bekliyorsun? ODTÜ fizik mezunu olan bir adamın yapamayacağı bir iş olmaması lazım yeter ki çalışmak istesin. Dolayısıyla, Amerika’da bu zihniyet var. Amerika’ya Türkiye’den o dönemde gelen başka arkadaşlar, başka insanlar pizza dağıttılar, benzin istasyonunda çalıştılar. Bir yandan gece İngilizce kursuna gidip İngilizcelerini geliştirip diploma almaya çalıştılar. Haftada seksen saat pizza dağıtan biliyorum. Şunu söylüyorum öğrenci arkadaşlarıma: ODTÜ’den Boğaziçi’nden, Harward’tan hangi en iyi üniversiteden mezun olursanız olun ilk işinize belki diplomayla girersiniz. Orada mülakat gibi bazı aşamalar var. Diyelim ki aşamaları geçerek diplomanızın da katkısıyla işinize girdiniz. Zamanla iş yerindeki performansınız açığa çıktı. Artık şimdi o işveren sizle çalışmaya devam edecek mi bakalım? Gününde işi yerine getiriyor musunuz? Geç kalıyorsanız, güven vermiyorsanız, iletişiminizi zayıfsa işimize son verilir"

İletişim kabiliyeti de kendini doğru ifade edebilmenin önemli

Bilal Erdoğan, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamalarda, kariyer fuarında öğrencilerle sohbet ettiğini ve kendi hikayesini anlattığını belirterek, “Kariyerle ilgili önerilerde, özelikle istihdamda rol oynayan esas faktörlerin, edinilen diploma ve akademik başarının tek başına yeterli olmadığını, bunun yanında iş yerinde özellikle çalışkanlık, dürüstlük gibi hasretlerin önem taşıdığını, iletişim kabiliyetinin de kendini doğru ifade edebilmenin önemli olduğunu vurguladık” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem