Ayhan Bilgen iktidara yol gösterdi: HDP'nin devamı diyerek YSP de seçime sokulmayabilir

Ayhan Bilgen iktidara yol gösterdi: HDP'nin devamı diyerek YSP de seçime sokulmayabilir
Eski HDP sözcüsü ve SES Parti Genel Başkanı Ayhan Bilgen, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Yeşil Sol Parti'yi 'HDP'nin devamı sayarak' kapatma ihtimali olduğunu ileri sürdü. Bilgen'in 2012 yılında kurulan YSP'yi HDP'nin devamı olarak ilan etmesi ve şimdiye kadar kimsenin aklına gelmeyen bir iddiayı dile getirerek iktidara adeta yol göstermesi dikkat çekti.

Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi'nin (SES Parti) genel başkanı Ayhan Bilgen, Twitter hesabından 'üç krizin Türkiye'yi beklediğini' ifade etti.

Bilgen şunları yazdı: "1. HDP kapatılırsa SPK 96 ile 'devamı' sayılarak YSP nin seçime sokulmaması. 2. Oy sayımında seçim günü yaşanabilecek kaos ve provokasyonlar. 3. Meclis'le Cumhurbaşkanı farklı ittifaklardan olursa yönetim krizi. Kriz yönetimi hepimizin büyük sınavı."

ayhan-bilgen.jpg

Bilgen'in bahsettiği Siyasi Partiler Kanunu'nun (SPK) 96'ncı maddesinde şöyle deniyor: "Anayasa Mahkemesince temelli kapatılan veya siyasi parti siciline kayıtlı bulunan siyasi partilerin isimleri, amblemleri, rumuzları, rozetleri ve benzeri işaretleri aynen veya iltibasa mahal verecek şekilde başka bir siyasi partice kullanılmayacağı gibi, daha önce kurulmuş Türk devletlerine ait topluma mal olmuş bayrak, amblem ve flamalar da siyasi partilerce kullanılmaz."

Bu maddede 2012 yılında, yani HDP'den de önce kurulan YSP'nin kapatılmasına dayanak olabilecek herhangi bir düzenleme bulunmuyor.

Kapatma davası açılan HDP, 14 Mayıs'taki seçim öncesi kapanması halinde risk almamak için Yeşil Sol Parti listesiyle sandığa gidiyor.

Bilgen, 2014 - 2021 yıllarında HDP’nin eş genel başkan yardımcılığı, sözcü ve merkez yürütme kurulu üyeliği yapmış, iki dönem de milletvekili olmuştu.

Aralık 2021’de partiden ayrılan Bilgen, Mart 2022’de SES Partisi'ni kurmuştu. (Kısa Dalga)

Politika