Bilim dünyası bunu konuşuyor: Virüsle beslenen canlı bulundu

Bilim dünyası bunu konuşuyor: Virüsle beslenen canlı bulundu
Bilimsel adı Halteria olan canlının virüsleri yemek üzere evrimleştiği, onlarla beslenerek geliştiği ortaya çıktı.

Birçok tatlı suda rastlanabilen planktonik bir canlının virüslerle beslendiği keşfedildi. Bilimsel adı Halteria olan canlının virüsleri yemek üzere evrimleştiği, onlarla beslenerek geliştiği ortaya çıktı. Independent Türkçe'nin haberine göre pek çok organizma diğer canlıları tüketirken kazara virüsleri de yese de, şimdiye kadar hiçbirinin virüslerle kasten beslendiği görülmemişti.

ABD'deki Nebraska-Lincoln Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, deneyler sonucunda Halteria'yı bilinen ilk "virovor" yani virüs yiyen organizma olarak tanımladı. Bilim dünyası, Halteria'nın varlığından 1970'lerden beri haberdar. Ancak kirpik benzeri yapılara sahip bu tek hücreli organizmanın sadece bakteri tükettiği düşünülüyordu.

Araştırma ekibi Halteria'nın virüs tüketiminden metabolik anlamda yarar sağlayıp sağlamadığını kesinleştirmek için su örneklerinde klorovirüs dışındaki tüm gıda kaynaklarını ortadan kaldırdı.

Bu durumda da Halteria'nın sadece iki günde 15 kat büyüdüğü tespit edildi. Klorovirüs popülasyonu ise ilk durumunun yüzde 1'ine kadar düştü.

Böylece hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırmada, klorovirüslerin Halteria için gerçekten de besin kaynağı olduğu kanıtlandı.

DeLong ve ekibi bununla da yetinmedi. Halteria'nın klorovirüslerle beslendiğini göstermek için floresan boya enjekte ettikleri virüslerin mikroskop altında parlamalarını sağladı.

Çok geçmeden Halteriaların da parlamaya başladığı görüldü. Bu da virüsleri yediklerini net biçimde gösteriyordu.

Bu keşifle, suda yaşayan canlılar arasındaki sıradışı besin ağları daha iyi anlaşılacak.

Yaşam