Bilim insanları tetikte olmalı! Mars'tan Dünya'ya getirilen örneklerde antik bakteri tehlikesi

Bilim insanları tetikte olmalı! Mars'tan Dünya'ya getirilen örneklerde antik bakteri tehlikesi
Yeni bir simülasyon çalışmasıyla araştırmacılar, mikropların Mars yüzeyinin hemen altında, çok daha uzun süre hayatta kalabileceğini keşfetti.

Mars'taki sert iyonlaştırıcı radyasyonu simüle eden yeni bir çalışmada araştırmacılar, antik bakterilerin kızıl gezegenin yüzeyine yakın yerlerde daha önce varsayılandan çok daha uzun süre hayatta kalabileceğini buldular. Bu, Mars'tan ilk örnekler Dünya'ya getirildiğinde bilim insanlarının antik bakteri ve bakteri kalıntıları için tetikte olması gerektiği anlamına geliyor.

CNN'in haberine göre sözkonusu bulgular, Mars'ta yaşamın evrimleşmiş olması halinde, EcoMars (Rosalind Franklin gezgini) ve Mars Yaşam Kaşifi gibi gezegenin yüzeyinin iki metre altına inerek yaşam arayacak olan ilerideki görevlerde, bu bakterilerin biyolojik kalıntılarını tespit edebileceğimiz ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Ayrıca, bazı bakteri türlerinin Mars'ın zorlu ortamında hayatta kalabilmesi, astronotların ve uzay turistlerinin yanlarında getirdikleri bakterilerle yanlışlıkla Mars'ı kirletebileceklerini düşündürüyor.

MARS'TAKİ ZORLU KOŞULLARIN SİMÜLASYONU

Mars son derece sert bir ortama sahip. Gezegen kurak ve sıcaklıklar orta enlemlerde ortalama eksi 63 dereceyi buluyor. İşleri daha da kötüleştiren ise, gezegenin sürekli olarak yoğun galaktik radyasyon ve güneş protonları tarafından hedef alınması.

Astrobiyoloji dergisinde yayınlanan araştırmayı yöneten Tek Formda Hizmetler Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde (USU) patoloji profesörü ve Ulusal Akademiler Gezegensel Koruma Komitesi üyesi olan Michael Daly, "Model organizmalarımız, hem Mars'ın ileriye doğru kirlenmesini hem de Dünya'nın geriye doğru kirlenmesini simgeliyor ki bu durumlardan kaçınılması gerekiyor" dedi.

Yaşam