Bilim insanlarından su altı uyarısı: 'neredeyse tamamen ölüm' seviyesi

Bilim insanlarından su altı uyarısı: 'neredeyse tamamen ölüm' seviyesi
ABD Mercan Resifleri İzleme Örgütü tarafından 'olağandışı' ve benzeri görülmemiş sıcaklık artışı sonrası, üç yeni seviye eklendi. En yüksek alarm, bir diğer adıyla 'neredeyse tamamen ölüm' uyarısı verildi.

Dünyanın mercan resifleri üzerindeki ısı stresi konusunda uyarıda bulunan ABD Mercan Resifleri İzleme Örgütü, giderek artan aşırı sıcaklıkları temsil etmek üzere üç yeni uyarı kategorisi eklemek zorunda kaldı.

ABD hükümetinin Coral Reef Watch programı tarafından yapılan değişiklikler, Amerika Kıtasındaki resiflerin geçen yıl mercanları ağartan ve toplu halde öldüren eşi benzeri görülmemiş düzeydeki ısı stresinden etkilenmesinin ardından duyuruldu.

Coral Reef Watch direktörü Dr. Derek Manzello Guardian'a yaptığı açıklamada, "Isı stresi açısından, etkilerin o kadar yaygın hale geldiği yeni bir dünyaya giriyoruz ki, işleri nasıl yaptığımızı yeniden düşünmek zorunda kaldık" dedi.

resif.jpg

Mercan resifleri, fosil yakıtların yakılması ve ormansızlaşmanın yol açtığı küresel ısınma nedeniyle en fazla risk altında olan ekosistemlerden biri olarak kabul ediliyor ve tüm deniz türlerinin dörtte birine ev sahipliği yapıyor.

Aşırı ısı, mercanların renklerini ve besinlerinin çoğunu veren küçük alglerden ayrılmasına neden olabilir. Ağartma mercanları öldürebilir, ancak bilim adamları hayatta kalanların bile hastalıklara daha duyarlı olduğunu ve üremekte zorlandığını söylüyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yürütülen Coral Reef Watch (Mercan Resifleri İzleme) programı daha önce mercan resifleri için dört aşamalı uyarılar yayınlıyordu; en yüksek uyarı seviyesi olan 2, "şiddetli beyazlama ve önemli ölümlerin [muhtemel] olduğunu" gösteriyordu.

Şimdi ise program, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, korumacılar, deniz parkı yöneticileri ve vatandaş bilim insanları tarafından kendi bölgelerindeki mercan resiflerinin karşı karşıya olduğu koşulları anlamak için kullanılan bir programa üç uyarı seviyesi daha ekledi.

different-colorful-fishes-yellow-tang-clownfish-ctenochaetus-tominiensis-flame-angelfish.jpg

Uyarı sisteminin temelinde, mercanların herhangi bir zamanda karşı karşıya kaldıkları birikmiş ısı stresi miktarının bir ölçüsü olan Derece Isıtma Haftaları (DHW) bulunmaktadır.

Örneğin, mercanlar yedi gün boyunca normal maksimumun 1C üzerinde sıcaklıklara maruz kalırsa 1 DHW birikir.

Coral Reef Watch'ın eski sistemi en yüksek dereceyi 8 DHW veya üzeri olarak veriyordu, ancak geçen yıl kuzey yarımküredeki yaz mevsiminde, birçok ülkedeki geniş resif alanları bu en yüksek derecenin çok ötesinde ısı stresi yaşadı ve bazı bölgelerde 20 DHW'yi aştı. (Kısa Dalga)

İlgili Haberler
Yaşam